

Nyakunkon a tavasz, és egyre többen észlelik magukon a klasszikus szénanátha tüneteket, a szem- és torokviszketést, könnyezést, orrdugulást és orrfolyást, tüsszögést. Az allergiaszezon megpróbáltatásait fokozza, hogy sokaknál jelentkezik az úgynevezett orális allergia szindróma is.
Amikor a pollenallergia a tányérunkról indít támadást
- Aki pollenallergiával küzd, megfigyelhette, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök fogyasztásakor viszketni kezd a torka, és különös bizsergő érzést jelentkezhet a szájában. Ennek az az oka, hogy az érzékenységet kiváltó pollentípussal az adott élelmiszerek keresztallergénként viselkednek; azaz az immunrendszer tévesen pollen-allergénként azonosítja az elfogyasztott gyümölcsök, zöldségek, fűszerek és diófélékben található fehérjéket, amelyek a pollenhez hasonlóan túlérzékenységi reakciót váltanak ki – magyarázza dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész.
Az orális allergia szindrómát kizárólag a növények okoznak, és többnyire olyanoknál alakul ki, akiknél korábban már fennállt bizonyos pollenekkel (pl. nyír, parlagfű, fűfélék) szembeni érzékenység. Becslések szerint a nyírfapollenre allergiás felnőtt páciensek kb. 50 százalékának lehet pollen-étel keresztreakciója.
A tünetek főként a szájüregben jelentkeznek
- Az orális allergia szindróma a kontakt allergiás reakció egyik formája. A tünetek (viszketés, égő fájdalom, az ajkak, a nyelv, a szájpad vagy ritkábban a garat hirtelen fellépő ödémája) elsősorban a szájüreg nyálkahártyájára korlátozódnak. Az étel szájba vétele után percek alatt alakulnak ki, majd fokozatosan oldódnak. Elsősorban a nyersen elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök okozhatnak galibát, de érdemes óvatosan bánni a szárított, aszalt készítményekkel és a fűszerekkel is.
Előfordulhat, hogy valakinél egy sárgarépa vagy burgonya megpucolása is bőrpírt vagy enyhe duzzanatot okoz a kézfején, és akár az egész testet érintő allergiás reakciók (a torok, mellkasi szorító érzése, légzési nehézség, hányinger, hányás, hasmenés vagy eszméletvesztés) is jelentkezhetnek. Jó hír viszont, hogy a pollenérzékenyek többsége főzve vagy sütve minden probléma nélkül elfogyaszthatja kedvenc zöldségeit és gyümölcseit, hiszen a hő lebonthatja a reakcióért felelős fehérjéket. Ez a szabály nem érvényes a zellerre, az eperre, bizonyos diófélékre és a fűszerekre.
Tartós kezelés is létezik a problémára
- Az orális allergia szindróma esetében a legjobb, ha elkerüljük a tüneteket okozó növényeket, vagy megpróbáljuk hőkezelve fogyasztani azokat. A vény nélkül kapható antihisztaminok segíthetnek mérsékelni az enyhe tüneteket, például a viszketést vagy a száj, torok duzzanatát. Súlyos reakció vagy anafilaxia esetén szükség lehet epinefrin autoinjektorra is. Ha a tüneti kezelés mégsem jár sikerrel, az allergénspecifikus immunterápia is szóba jöhet, amivel deszenzitizáljuk (elérzéktelenítjük) a páciens szervezetét a pollenekre, potenciálisan csökkentve az orális allergia szindróma tüneteinek súlyosságát is.
Az allergén-immunterápiát a tüneteket okozó növény pollenszórása előtt legalább kettő hónappal kell megkezdeni. A három-öt éven át tartó kezeléssel pedig tíz-tizenkét évre meg lehet szüntetni az allergiás tüneteket – mondja Moric doktor nő, az Allergiaközpont orvosa.
Milyen növények okozhatnak keresztallergiát?