

Vajon ön elegendő vasat juttat a szervezetébe? Ebből a létfontosságú nyomelemből naponta 14-15 milligrammra lenne szükségünk. Mivel a vas hiánya az immunrendszert is károsítja, a fertőző betegségekkel terhelt őszi-téli hónapokban a szokásosnál is fontosabb a pótlása.
Avas alapvető mikroelem, amely nélkülözhetetlen a sejtek oxigénfelvételéhez. Mivel szervezetünk nem képes az előállítására, ezért táplálkozással kell pótolnunk. Felmérések szerint a magyar lakosság nagy része a szükségesnél kevesebb vasat visz be a szervezetébe. Ráadásul a vas felszívódása és hasznosulása rendkívül rossz, a táplálékból csupán a töredéke kerül be a vérbe, és jut el a szükséges helyekre.
hirdetés
Ha kevés van belőle
A vashiány csaknem valamennyi szervet, szövetet érinti. Hátrányosan befolyásolja a teljesítőképességet, károsítja az immunrendszert, a nyomában fellépő fejfájás, állandó fáradtságérzés pedig rontja az életminőséget.
A vas legkönnyebben állati eredetű élelmiszerekkel kerül a szervezetbe. Jelentős forrása a hús, a tej, a tojás, és a búzakorpa, a cékla, a lencse, a köles, a tökmag és a szezámmag is; mindegyik nagy mennyiségű vasat tartalmaz. Figyelem! Bizonyos anyagok gátolják a felszívódását: pl. a tea és a bor polifenoljai, a gabonákban található fitinsav, a szója, a diófélék, a foszfátok, a kalcium és az oxalátok. Ellenben a C-vitamin, a B12-vitamin, a cink és a réz hozzájárulnak a vas hasznosulásához, és elengedhetetlenek a vörösvérsejtek képződéséhez. Súlyosabb vashiány esetén étrendkiegészítők is segíthetik az egyensúly helyreállását.
A vashiány legfontosabb következményei
Szerdahelyi Krisztina