• 2025. december 16., kedd

Miért egészséges naponta enni 1 tojást?


2025.04.22

Nem volt mindig így, de mostanság a táplálkozási szakértők nagyrésze már az egészséges étrend alapjának tekinti a tojást. Egy új kutatás teljes mértékben alátámasztja ezt, ezért nézzük meg, hogy miért egészséges megenni belőle egyet naponta.



Azt már tudjuk, hogy számtalan jó minőségű fehérjét tartalmaz, rendkívül gazdag A-, B-, B12- és D-vitaminban, plusz luteint, és zeaxantin-t is tartalmaz, amelyek az időskori szembetegségek kialakulását segítenek megelőzni.

Az elmúlt években mégis sok szögesen eltérő véleményt lehet hallani, olvasni a tojás egészségre gyakorolt hatásairól. Az egészségre gyakorolt rossz hatásának az alapja az volt, hogy magas koleszterin tartalma miatt növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Azóta már több kutatás is igazolta, hogy a tojásfogyasztás nem növeli meg számottevő mértékben a vér koleszterinszintjét, tehát nem emeli a keringési rendszer betegségek kialakulásának kockázatát.

Mitöbb kiderült, hogy nagymértékben csökken a szív- és érrendszeri betegségek, és az agyvérzés kialakulásának kockázata azoknál, akik minden nap esznek 1 tojást.

A British Medical Journal nevű orvosi szaklapban publikált óriási kutatásban, kínai tudósok 10 kínai város, több mint félmillió 30-79 éves lakójának adatait elemezték, és elemzik 2004 óta. A betegségekről, típusaikról, illetve a halálozások előfordulásáról, mikéntjéről készítenek feljegyzéseket. A kutatók emiatt találtak kapcsolatot a keringési rendszer egészsége, és a napi egy tojás fogyasztók között. Az eredmények: a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata 11%-kal csökkent.

Az iszkémiás szívbetegséget(a szívizom elégtelen vérellátása) 12%-kal, a koronaér-elzáródások 14%-kal, az agyvérzést 26%-kal csökkentette. A halálozás kockázata is csökkent a napi fogyasztók között azokhoz képest, akik nem ettek tojást: 18%-kal kevesebben hunytak el szív- és érrendszeri betegségekben, és 28%-kal kevesebben stroke következtében.

Dr. Frankie Phillips, a Brit Dietetikus Szövetség táplálkozási szakértője azt vallja, hogy akár napi kettő tojást is megehetünk, mert a túlzott fogyasztásának csak az a legnagyobb veszélye, hogy mivel rendkívül tápláló, kiszoríthat más egészséges ételeket az étrendünkből, ami így egyoldalúvá válik. Életszerűen ez a veszély sem igazán áll fenn.

Egy átlagos tojás körülbelül 4,6 gramm zsírt tartalmaz, ennek viszont alig a negyede telített, emiatt nem emeli a koleszterinszintet a rendszeres fogyasztása sem. A sütésekor azonban több, másféle zsírt is felhasználunk, emiatt inkább főtten érdemes rendszeresen fogyasztani, sütve csak alkalmanként.


Gyógyhír Magazin

Még több recept


Sütőben sült cékla és édesburgonya Gyógyhír Magazin

Teljes értékű fehérje – mit is jelent valójában? Gyógyhír Magazin

Mentes diéták: hogyan ne diétázzunk? Gyógyhír Magazin

Minden, amit érdemes tudni a tojásról Gyógyhír Magazin

Sütési tippek inzulinrezisztenciával küzdőknek Gyógyhír Magazin

Miért érdemes növényi alapú fehérje-kiegészítőt fogyasztani? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
decemberi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája