

A vérünk feladata az oxigén, a szén-dioxid, a tápanyagok, a víz, az oldott anyagcseretermékek szállítása, és fontos szerepe van az immunreakcióknál, a hormonok szállításában, továbbá a testhőmérséklet-szabályozásban. A vörösvértestjeink felelősek az oxigén szállításért, hiányukat vérszegénységnek, anémiának nevezzük.
A hiány kialakulhat nagyobb vérveszteség következtében, örökletesen, betegség hatására, helytelen étkezési szokások miatt, stb. Amennyiben nincs elég vörösvértestünk bágyadtnak, erőtlennek érezhetjük magunkat, szédülést, fejfájást, légszomjat is tapasztalhatunk. Hosszútávon súlyos károkat okoz a szívnek, az agynak, életveszélyt okozhat.
Az anémia elkerülése
Fogyasszunk sok magas vastartalmú ételt
• A test vastartalmának a 70%-a vörösvértestjeinkben található, komplex fehérjében, a hemoglobinban tárolódik. A vastartalmának köszönhetően, a tüdőben megköti az oxigént, és elszállítja a sejtekig, a sejtektől pedig a szén-dioxidot vissza a tüdőig. A hemoglobin termelődéséhez vasra van szükség, amihez magas vastartalmú ételeket kell fogyasztanunk. Ilyenek: a magvak (pl tökmagban, a szezámmagban, a kendermagban és a lenmagban), diófélék, paradicsompüré, a lencse, a vörös hús, a csirke, a pulyka, a hal, a tengeri herkentyűk és a sertéshús, illetve a tofu, a csicseriborsó, a szójabab és a szilvalé.
Sok C-vitaminban gazdag ételt együnk
• A C-vitamin segít a szervezetnek a vas felszívódásában, ezért fontos a megfelelő vérképzéshez. Az ajánlott napi minimum mennyiség a nőknek 75 mg, férfiaknak 90 mg, gyermekeknek pedig 1–3 éves korig 15 mg, 4–8 éveseknek 25 mg, és 9–13 év között 45 mg. Ezek a minimum értékek, és fontos tudni, hogy nagyon gyorsan kiürül a szervezetből, ezért a pozitív egészségügyi hatások eléréséhez legalább 250-500 mg napi 2-szeri szedése szükséges (500-1000 mg/nap). Együnk sok zöldpaprikát, paradicsompaprikát, acerolát, feketeribizlit, kivit, epret, mandarint, kelbimbót, káposztát, paradicsomot, paprikát, brokkolit és leveles zöldeket.
Figyeljünk a folsav fogyasztásra
• A folsav, vagy B9 vitamin segíti a fehérvérsejtek és a vörösvérsejtek termelődését is, a hiánya vérszegénységet okoz. A felnőtteknek napi 400 mikrogramm folsavra van szükségük, a terhes nőknek pedig 600 mikrogrammra. Jó forrása a narancslé, a sötétzöld leveles zöldségek, a földimogyoró, a tojás, a babfélék, a hüvelyesek, leveles zöldségek, gyümölcsök, sütőélesztő, sörélesztő, zöldbab, a spenót. A főzés során a folsav nagyrésze sajnos elvész, így az étrendből felhasználható csekély mennyisége miatt, szükség esetén az orvosok a folsav napi szedését étrend-kiegészítő formájában javasolják.
Rendkívül fontos a B12-vitamin pótlás
• A B12 vitamin a vérképzésben játszik fontos szerepet, de kulcsfontosságú az agy és a központi idegrendszer működésében. 2,4 mg van szükség belőle naponta, a hiánya pedig akadályozhatja a szervezet vörösvértestek képződését, ami vészes vérszegénységet és idegrendszeri zavarokat eredményez. Olyanoknál fordul elő a hiánya, akiknek a szervezet nem képes élelmiszerekből felszívni a B12-vitamint, nekik inkább étrend-kiegészítők szedése javasolt. Kizárólag állati szervezetekben, főleg a májban, marhahúsban, a halban, a baromfihúsban, tojásban, és tejben található. A szigorú vegetáriánusoknak különösen ügyelniük kell a pótlásra.
Vágjuk be a rezet!
• A réz azért lényeges ásványi anyaga a szervezetünknek, mert a vassal összefogva segíti a vörösvértestek termelődését, sőt magát a vas felszívódását is. Sok van belőle a diófélékben, a babfélékben, a teljes kiőrlésű gabonákban, a burgonyában, a májban és az osztrigában is.
Igyunk csalánteát!
• Az egyik legkiválóbb vérképző növény. A csalánlevél növeli a hemoglobinszintet, és biztosítja a szervezet jobb oxigénellátását. Tartalmaz a két fontos vérképzőt is: vasat és C-vitamint. Teában elterjedt a fogyasztása, de manapság már étrend-kiegészítő tablettában, vagy különböző kivonatok formájában is hozzá lehet jutni.