• 2025. április 24., csütörtök

Fókuszban az egészség: fontos fehérjeforrások


2025.03.02

A hüvelyesek kiváló növényi fehérjeforrások, fogyasztásuk előnyeire és jótékony tulajdonságaikra  magyar gasztronómiában is elindult egy újító egészségtrend, azonban még az út elején járunk a többi európai országhoz képest.



A magas rost- és fehérjetartalmú, koleszterinben szegény és vasban gazdag növényi élelmiszerek stabil és kiegyensúlyozott energiaszintet biztosítanak, ennek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része állati, nem pedig növényi eredetű. Egy kis újragondolással a hüvelyesekből sokkal több minden készíthető, mint főzelék vagy egyszerű köret.

Segítség a szervezetünknek és a Földnek

A sokszor mellőzött hüvelyesek amellett, hogy tápanyagban gazdag alapanyagok, fehérjetartalmuk jelentős, számottevő vas- és rost-források, fenntarthatósági szempontból is előnyös lehet a fogyasztásuk. Hosszú eltarthatóságuk miatt az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben egyaránt kiemelkedő szerepük van.

Hüvelyesek újragondolva

A hüvelyesek legismertebb képviselői a fehér- és vörösbab, a csicseriborsó, a sárgaborsó és a lencse. A leggyakrabban ezek az izgalmas alapanyagok a régóta megszokott leves vagy főzelék formájában kerülnek az asztalunkra, pedig számtalan módja van még a felhasználásuknak. Gondolhatunk rájuk köretek vagy saláták, változatos egytálételek, illetve krémek vagy mártogatósok formájában is, de akár édes süteményekként is.

„Egészségünk érdekében törekednünk kell a növények változatos felhasználására, így a gabonák, diófélék, magvak, hidegen sajtolt növényi olajok és persze a hüvelyesek változatos felhasználására” – mondta a téma kapcsán Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember.

„A hüvelyeseket minél gyakrabban érdemes beilleszteni az étkezésünkbe, az idénynek megfelelően fogyaszthatjuk a hüvelyeseket frissen, zöld állapotban, és teljesen megérve, száraz formájában, de hónapokig tárolva sem romlanak meg vagy veszítik el tápértéküket.  Merjünk kísérletezni a konyhában új ízekkel és ételekkel, hiszen rengeteg különféle fogás, akár csokoládés desszert is készíthető ezekből a zöldségekből” - folytatta.

Innovatív és finom termékek

A hüvelyesek magas fehérjetartalmuk miatt a hús alternatívájaként is megállják a helyüket, emellett kifejezetten előnyös a fogyasztásuk, hiszen koleszterinben szegény és kalóriában alacsony zöldségek.

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A wellness nem csak a punnyadásról szól Gyógyhír Magazin

Mesés gluténmentes szakácskönyv segíti az ADHD-s gyerekeket Gyógyhír Magazin

Szívrohama volt? Így változtasson az étrendjén Gyógyhír Magazin

Északon és Délen tudják, hogy mi kell a szívnek! Gyógyhír Magazin

Mi történik velünk szénhidrát nélkül? Gyógyhír Magazin

Már nem biztos, hogy az esti edzés árt az alvásnak Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája