

A lencsét régebben a szegények eledelének gondolták, de manapság inkább úgy tartják az emberek, hogy aki újév első napján lencséből készült ételt fogyaszt, akkor abban az évben mellé szegődik a szerencse.
A lencsének több mint fele szénhidrátból áll, és csupán 1,4 százalék zsírt tartalmaz. Szervezetünket továbbá vassal, káliummal, magnéziummal és kalciummal látja el. Mindezek mellett rengeteg vitamint is rejt magában, mint például A-, B1-, B6-, és E-vitamint.
Testi és szellemi feltöltődés
Az aprócska magvaknak kiemelkedő élettani hatásaik vannak. A lencse kevés kalóriát tartalmaz, de emellett nagyon laktató is. A hüvelyesek közül a legtöbb fehérjét tartalmazza, ezért amely energiával, életerővel tölti fel a szervezetet. Nem csupán a fizikai, hanem növelheti a szellemi teljesítőképességünket, emellett a fáradtságot is elűzi. A lencsében lévő B-vitaminok serkentik az idegrendszer működését, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Szabályozza a vérnyomást és kordában tartja a vércukorszintet, elősegíti a sejtek oxigénellátását, és a benne lévő vas a vérképzésben játszik kiemelkedő szerepet.
Az emésztési rendszeren is segít
A lencse javítja a májfunkciót, felpörgeti az anyagcserét és még székrekedésre is rendkívül hatásos. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen alacsony a glikémiás indexe és a vércukorszintet csak lassan emeli meg.
A lencsefogyasztás a szépségünknek is jót tesz, hiszen a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően lassítja a bőr öregedését, de a sebgyógyulást is elősegíti és a hajnövekedést is megtámogatja.
Rosttartalma magas,100 gramm lencsében 10 gramm rost van, azaz egy tál lencsefőzelékkel fedezni tudjuk a napi rostszükségletünk (30 g) negyedét. Olyan fontos bioaktív anyagok is megtalálhatóak benne, mint a szaponin, a flavonoid és a fenolsav, melyek csökkentik az egyes rákfajták kialakulásának a rizikóját, illetve a koleszterinszintet is.
Tehát együnk sok lencsét, de ne csak újévkor, hanem egész évben.
Ellenjavallatok
Puffadást okozhat, kisméretű fajtái a legkönnyebben emészthetőek. Magas purintartalma miatt elővigyázatosságból csak ritkán fogyasszák azok, akiknek a vérében magas a húgysavtartalom (köszvény).