

Az új évi fogadalmak többsége az életmódváltáshoz és a diétához, fogyókúrához kapcsolódik. De ki, miben látja a hatékony megoldást annak érdemes utánanézni. Sokan a gluténmentes diétára esküsznek.
A glutén, más néven sikér, egy fehérje, amely a búzában található, de egy ehhez nagyon hasonló szerkezetű fehérje található a rozsban, az árpában és a zabban is. Miután ezen alapanyagokat széles körben alkalmazzák, így számos élelmiszerben fordulnak elő.
Betegségek és állapotok, amikor a glutén kerülendő
A gluténnel kapcsolatos betegségek diagnosztizálása
A pontos diagnózis felállítása nem mindig könnyű, mivel a tünetek sokfélék. Az allergia a szokásos allergiavizsgálatokkal igazolható. A lisztérzékenység diagnózisához vérvizsgálat és biopszia ad támpontot. A nem cöliákiás gluténszenzitivitás nem mutatható ki ezekkel a módszerekkel, így a betegség diagnózisának felállítása leginkább az egyéb kórállapotok kizárásán alapul.
A gluténmentes diéta étrendje
Gluténmentes étrend követésekor ki kell zárni az étrendből a gondokat okozó fehérjét, ami komoly odafigyelést igényel még ma is, amikor már rengeteg alternatíva áll rendelkezésre azok számára, akik a fent említett állapotokban szenvednek.
Kerülendő a legtöbb gabonaféle, beleértve a belőlük készülő lisztet és bármilyen olyan egyéb terméket is, amiben megtalálhatók: búza (bulgur, kuszkusz, alakor, tönkölybúza, khorasan búza), árpa és maláta, rozs, tritikálé, zab (esetenként).
Fogyasztható gabonafélék: kukorica, rizs, hajdina, köles.
Helyettesíthetők az úgynevezett pszeudogabonákkal is (pl. amaránt, quinoa).
Az étrend összeállításakor nemcsak a glutén kerülésére kell koncentrálni, hanem arra is, hogy a diéta továbbra is megfeleljen a kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveinek. Nehézséget okozhat, hogy a gluténmentes gabonafélékből készült kenyér, pékáru eltérő szerkezetű a megszokottól. Ha gluténmentes diétát folytat, mindig alaposan olvassa el az adott élelmiszer összetevőinek leírását, mivel olyanban is előfordulhat glutén, amiről nem is gondolná feltétlenül.
Gluténmentes diéta: orvosi javaslatra
Az elmúlt években egyre többen kezdtek gluténmentes diéta követésébe annak egészségesebbnek vélt mivolta miatt, vagy a fogyás reményével.
Csak akkor hagyja el a glutént és az azt tartalmazó gabonaféléket az étrendjéből, ha orvosa ezt tanácsolja! Ezen gabonafélék számtalan értékes tápanyagot és nagy mennyiségű rostot is tartalmaznak. A gluténmentes élelmiszerek gyakran magasabb cukor- és zsírtartalmúak a glutént tartalmazó alternatívákkal szemben. Az indokolatlanul, divatból követett gluténmentes diéta egészségkárosító lehet.
A gluténérzékenység tünetei
Bár a gluténfogyasztás hatására a szervezetben beinduló mechanizmusok betegségtől függően kissé eltérőek, a tünetek mégis hasonlóak lehetnek. A leginkább előforduló tünetek közé tartoznak:
• hasi fájdalom,
• hasmenés,
• puffadás, gázképződés,
• fáradtság,
• koncentrációs zavarok,
• fogyás,
• ödéma,
• többféle helyen megjelenő fájdalmak.
A felszívódási zavar következtében vas, D-vitamin, és B12-vitamin-hiány léphetnek fel.