

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos étkezés, amely különböző diéták és étrendek elterjedését eredményezi. Sokan alakformálás és egészségük megőrzése céljából követnek valamilyen diétát, de vannak akik orvosi utasításra, valamilyen egészségügyi probléma vagy betegség hatására kezdenek szigorúan szabályozott étrend szerint étkezni.
A daganattal küzdő betegek életében kiemelkedően fontos a megfelelő étrend követése, hiszen az alultápláltság hatalmas mértékben veszélyezteti őket. A tumoros betegek 10-22%-ának közvetlen haláloka a cachexia, azaz a kóros soványság, amely megfelelő étrend mellett jelentős mértékben
csökkenthető, árulta el Beretvás Eszter dietetikus, a Mellünk Egészsége konferenciasorozat egyik előadója.
A daganatos cachexia egy olyan multifaktoriális tünetegyüttes, melyet a folyamatos izomtömegvesztés jellemez. Nem lehet szokásos táplálási támogatással visszafordítani, és egyre súlyosbodó funkcióvesztést okoz. A sugárkezelések és a kemoterápia szájszárazságot, szájnyálkahártya-, nyelv- és torokirritációt, valamint hányingert és emésztési zavarokat okozhatnak.
Ezek étvágytalansághoz, nyelési nehézségekhez, így nem megfelelő tápanyagbevitelhez vezetnek, holott a sebészeti beavatkozások, a sebgyógyulás és szervezetünk fertőzések elleni természetes védekezése átmenetileg megemelkedett szükségletet eredményez, tehát ebben az időszakban még fontosabbá válik a megfelelő energia-, és tápanyagbevitel.
A daganatos betegek számára készített étrend célja, hogy az érintett elérje a megfelelő tápláltsági állapotot, és ezt hosszú távon meg is tudja tartani. Ennek legmegfelelőbb módja, ha úgy tudjuk növelni az adott ételek energia- és tápanyagtartalmát, hogy a mennyisége/térfogata nem változik. Fontos, hogy energiában -, fehérjében -, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és jóízű legyen.
A dietetikus legfontosabb tanácsai