• 2025. április 26., szombat

Az étrend nemcsak trend! Életet is menthet!


2025.01.06

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos étkezés, amely különböző diéták és étrendek elterjedését eredményezi. Sokan alakformálás és egészségük megőrzése céljából követnek valamilyen diétát, de vannak akik orvosi utasításra, valamilyen egészségügyi probléma vagy betegség hatására kezdenek szigorúan szabályozott étrend szerint étkezni.



A daganattal küzdő betegek életében kiemelkedően fontos a megfelelő étrend követése, hiszen az alultápláltság hatalmas mértékben veszélyezteti őket. A tumoros betegek 10-22%-ának közvetlen haláloka a cachexia, azaz a kóros soványság, amely megfelelő étrend mellett jelentős mértékben
csökkenthető, árulta el Beretvás Eszter dietetikus, a Mellünk Egészsége konferenciasorozat egyik előadója.

A daganatos cachexia egy olyan multifaktoriális tünetegyüttes, melyet a folyamatos izomtömegvesztés jellemez. Nem lehet szokásos táplálási támogatással visszafordítani, és egyre súlyosbodó funkcióvesztést okoz. A sugárkezelések és a kemoterápia szájszárazságot, szájnyálkahártya-, nyelv- és torokirritációt, valamint hányingert és emésztési zavarokat okozhatnak.

Ezek étvágytalansághoz, nyelési nehézségekhez, így nem megfelelő tápanyagbevitelhez vezetnek, holott a sebészeti beavatkozások, a sebgyógyulás és szervezetünk fertőzések elleni természetes védekezése átmenetileg megemelkedett szükségletet eredményez, tehát ebben az időszakban még fontosabbá válik a megfelelő energia-, és tápanyagbevitel.

A daganatos betegek számára készített étrend célja, hogy az érintett elérje a megfelelő tápláltsági állapotot, és ezt hosszú távon meg is tudja tartani. Ennek legmegfelelőbb módja, ha úgy tudjuk növelni az adott ételek energia- és tápanyagtartalmát, hogy a mennyisége/térfogata nem változik. Fontos, hogy energiában -, fehérjében -, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és jóízű legyen.

A dietetikus legfontosabb tanácsai

  • - Az étel elsősorban finomítatlan, évszaknak megfelelő természetes alapanyagokból készüljön.
  • - Kerüljük a tartósított élelmiszereket.
  • - A kezelések okozta fájdalmak és nyelési nehézségek mérséklésére használjunk érzéstelenítő cukorkát vagy spray-t, készítsünk lágy, pépes állagú ételeket.
  • - Fokozhatjuk az ételek tápanyagtartalmát speciális -, gyógyászati célra szánt élelmiszerekkel/tápszerekkel.
  • - Fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra!

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Miért veszélyesek a csodadiéták? Gyógyhír Magazin

Fogyókúrás gyógyszert használ? Ügyeljen a fehérjebevitelre! Gyógyhír Magazin

A testsúly, a vérnyomás és a koleszterinszint is csökkentő így Gyógyhír Magazin

A fogyásban is segíthet a bélflóra helyreállítása Gyógyhír Magazin

Gluténmentes diéta: ne divatból kövesse! Gyógyhír Magazin

3 újévi fogadalom, amit különösen nehéz betartani Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája