

Télen szervezetünket számos hűvös, hideg és nedves behatás éri, amelyek hatására testünk jellegzetes tüneteket produkál: folyik az orr, fáj a torok, fázik a kéz és a láb…
Az évszaknak megfelelően öltözzön, vagy aktív mozogjon. A fokozottabb izommunka egyúttal a keringési rendszert is élénkíti, ami ezáltal a test külső zónáiban található hajszálerekbe is több friss vért juttat. A belső szervek friss oxigénnel való ellátása, valamint az izommunka által termelt hő még a legfázósabb embereket is hamar felmelegíti!
Melegítő hatású gyógynövények
Szervezetünket mindemellett különféle, melegítő hatású gyógynövényekkel és fűszerekkel is segíthetjük! A holisztikus szemléletmód alapján a gyógynövényeket egyebek mellett hűtő- és fűtő hatású csoportokba is rendezhetjük. A fűtő hatású gyógynövények azonosításában ez esetben is segítségünkre van saját anyanyelvünk: a „tüzes” erejű paprika például egészen biztosan ide tartozik, de vegyünk sorra még néhány hasonlót!
Számos ételben és italban találkozhatunk a csombornak nevezett borsikafűvel. A méretében és megjelenésében a kakukkfűhöz hasonló növény leveleinek íze rendkívül intenzív, erősen borsos. A szinte csípős ízű növényt nemcsak teákban, de fűszerként levesekben és húsos ételekben is használhatjuk. Téli italokban egészen különleges, fűszeres összetevő!
Az édeskömény is melegítő hatással bír. Az érett termésekből készített főzete nem csupán a tejelválasztást serkentő hatása miatt őt választó édesanyák, de a fázósabb embertársaink téli teakeverékének is hatékony összetevője lehet. Édeskés, mégis fűszeres ízvilága a termések illóolaj-tartalmának köszönhetően már akkor is jól érzékelhető, ha a teakeverékekhez csak kis mennyiségben adagoljuk.
Bár vírusölő hatása miatt az elmúlt években amúgy is reflektorfénybe került a fokhagyma, azt a téli hónapokban ettől függetlenül is érdemes fogyasztani.