

Az ünnepek alkalmából legtöbb háztartásban megszokott menüsort tesznek az ünnepi asztalra. Sokan már előre tudják, hogy súlyfelesleggel zárják a decembert. Az egészséges táplálkozás jegyében nem kell semmiről lemondani, de nem árt, ha betartunk az ünnepek alatt is néhány aranyszabályt.
Tudatosság nélkül nincs egészséges életmód, ugyanakkor azt is fontos tisztázni, hogy a legtöbb magyar nem a decemberi ünnepek alatt szedi fel súlyfeleslege nagy részét. De van megoldás arra, hogy karácsony és szilveszter után se kelljen bűntudattal rálépni a szobamérlegre és ne legyen ellenségünk a tükör sem.
Dőzsölés után könnyebb ételek
Karácsonykor megengedett, hogy azt együnk, amit a szemünk kíván. Élvezzük a finom falatokat és éljük meg a pillanatot az év egyik legszebb időszakában. Ne érezzünk evés közben bűntudatot. Viszont az ünnepek után figyeljünk arra, hogy az egészségesebb étkezésre álljunk át, a legfontosabb minél több zöldség beiktatása, az ünnepek után ezekből legyen bőségesen a tányéron.
Étkezzünk lassan, hogy legyen ideje a szervezetnek jelezni a jóllakottság érzését. A legegyszerűbb, ha kisebb adagokat szedünk, ezzel megakadályozzuk a többlet kalóriabevitelt.
Az alkoholnak magas a kalóriatartalma
Mindig maradjunk hidratáltak, hiszen a folyadékbevitel segíti az emésztést. Tévhit, hogy a szénsavas víz káros: ha nincs olyan betegségünk, amely esetén kerülni kell az ilyen italokat (pl. reflux), nyugodtan lehet ezt választani. A megfelelő folyadékfogyasztás azért is fontos, mert segít a teltségérzet elérésében és megelőzni a túlevést.
Az elfogyasztott folyadék lehetőleg hozzáadott cukortól mentes legyen és ha alkoholt is fogyasztunk, tegyük azt mértékletességgel. Az alkoholnak ugyanis magas a kalóriatartalma, étkezés előtt elfogyasztva ráadásul megnöveli az étvágyat és később jelentkezik a teltségérzet. Nem árt, ha tudjuk, hogy 1 dl sör 40-50 kalóriát, 1 dl száraz bor 60-70 kalóriát, 1 dl édes bor vagy pezsgő 80-100 kalóriát, 1 dl pálinka 200-300 kalóriát, a likőrfélék pedig akár 400-500 kalóriát is tartalmaznak.
Édességek egészséges alapanyagokból
A karácsonyi étkezések többnyire nem a mértékletességről szólnak. A legtöbb fogás azonban egy-egy alapanyag lecserélésével (pl. zabliszt, zsírszegény túró, cukormentes csokoládé stb.) egészségesebb és jobban támogatja a normál testsúly elérését, illetve megtartását. Édességet is lehet enni, de figyeljen a mennyiségre.
Vannak olyan sütemények, amiket nem lehet diétássá tenni, mert elvesztik a karakterüket. Ilyen a zserbó is: a dió és a csokimáz a tetején kalóriadús. Ha ezeket kispórolnánk, más süteményt kapnánk és nem lenne meg a ismert ízélmény. Azonban a mákos guba számos ponton tehető kalóriaszegényebbé úgy, hogy nem csorbul a megszokott ízvilág. Teljes kiőrlésű kifliből, édesítőszerrel felturbózott mákkal, mandula- vagy kókuszos itallal, hozzáadott cukortól mentes vaníliapudinggal felére csökkenthetjük egy adag mákosguba energiatartalmát.
Miután befejeztük az étkezést, szedjük le a megterített asztalról a sok finomságot, tegyük a hűtőszekrénybe vagy kamrába. Ha folyamatosan csábításnak vagyunk kitéve és bármikor megkívánhatja a szem az ételt, könnyebben engedünk az extra kalóriáknak.
Ha kiadósabbra sikerült az ebéd vagy a vacsora, ideális program lehet egy közös séta kényelmes tempóban. A friss levegőn végzett mozgásnak egyébként is jótékony hatásai vannak.
Mikor gondoljunk hisztamin intoleranciára?
Előfordulhat, hogy nem csak a túlevés miatt érzi rosszul magát az ünnep utáni napokban. Hisztamin intolerancia esetén többek között a halak, savanyú káposzta, mák, dió és néhány alkohol is panaszokat okozhat.
A hisztamin intolerancia tünetei sokfélék lehetnek. A légúti panaszoktól kezdve az emésztőrendszeren át az izmokat és a csontozatot is érintheti. A hisztamin intolerancia tünete lehet orrfolyás, orrdugulás, szívritmuszavar, magas vagy alacsony vérnyomás, hőhullám, az arc kipirulása, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, fejfájás, hangulati ingadozás, hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, izom- és ízületi fájdalom.
Ha valakinél ezek közül több is jelen van egy időben, vagy a tünetei ugyan egy típusba sorolhatók, egy szervhez köthetők, de ott a szakorvos nem talált eltérést, akkor érdemes gasztroenterológussal is konzultálni, illetve a kivizsgálás során a hisztamin intolerancia lehetőségére is gondolni.