

A gesztenye nagyon megosztó, mert sokan nagyon kedvelik, míg nagyon sokan már a sült gesztenye illatától is rosszul vannak. Pedig kiemelkedőek a táplálkozási előnyei és a benne található hasznos tápanyagok miatt az egészségügyi előnyei is.
A gesztenye az emésztés javításában is aktívan részt vesz, mivel nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, amelyek segítik a rendszeres székletürítést, illetve csökkentik a székrekedés kialakulását. A magas rosttartalmának köszönhetően segíti a jó bélbaktériumok elszaporodását és így tartja fenn a bélflóra egyensúlyát. Mivel a gesztenye gluténmentes, így a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Alacsony a glikémiás indexe
A gesztenye magas rosttartalma a vércukorszint szabályozásában is aktívan részt vesz. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válik a vércukorszint ingadozása, ami nemcsak a cukorbetegek számára hasznos, hanem már a cukorbetegség megelőzésében is. Nem mellesleg a gesztenye alacsony glikémiás index-szel rendelkezik, ami megint csak pozitívan hat a vércukorszintre.
A gesztenyének kiemelkedő a tápanyagtartalma. Nagy mennyiségben található benne C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, B-vitaminok, kalcium, cink, vas, réz, magnézium és mangán. A gesztenye számos antioxidánst tartalmaz, ilyen például a C-vitamin, az ellagsav és a tanninok. Az antioxidánsoknak nagy szerepe van abban, hogy ne legyünk a krónikus betegségek áldozatai.
A szívünket is védi
A gesztenye ellagsav tartalma a szív sejtjei számára jelenthet védelmet, ugyanis felveszi a harcot az oxidatív stresszel szemben. Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz káliumot is, amely a vérnyomást szabályozza, így pedig a szívbetegségektől óvhat meg bennünket.
A gesztenye bővelkedik rostokban, ezzel lassítja a táplálékok emésztését, emiatt csökkenti az étvágyat. Ráadásul alacsony a zsírtartalma és kevés kalóriát tartalmaz.