

A jóllakottságot vagy az éhségérzetet hormonok is befolyásolják. Ilyenek például a leptin és a ghrelin, amelyek a zsírok raktározásában és az anyagcserében is fontos szerepet játszanak. De vajon mi az összefüggés az éhséghormonnak is nevezett ghrelin és a nemkívánt súlygyarapodás között?
A ghrelin létfontosságú a szervezetünk működéséhez. Az emésztőrendszerben termelődik, majd a véráramon keresztül jut el az agyba. Fő funkciója az étvágy növelése. Azonkívül, hogy táplálékfelvételre sarkall, befolyásolja az alvás–ébrenlét ciklust, a jutalomkeresési viselkedést, az ízérzést és a szénhidrát-anyagcserét is. Történetileg visszatekintve szerepet játszott az emberek túlélésben, hiszen az éhségérzet által segített fenntartani a mérsékelt testzsírszintet.
Hogyan működik?
A ghrelin akkor választódik ki, amikor a gyomor üres, étkezés hatására pedig csökkeni kezd a szintje. A véráramba kerülve hatással van az agy egy részére, a hipotalamuszra, amely segít szabályozni a hormonokat és az étvágyat. Minél magasabb a ghrelin szintje, annál éhesebbek vagyunk. De az éhséghormon nem csupán arra ösztönzi a szervezetünket, hogy kezdjen el zsírt raktározni, hanem hatására a zsírok lebontásának üteme is csökkenni kezd.
Hátráltatja a fogyást
Bár a ghrelin a szervezet egészséges működésének fontos része, a fogyókúrázók dolgát nem könnyíti meg. Kutatások szerint a fogyókúra megkezdése után egy napon belül már emelkedni kezd az éhséghormon szintje. Minél hosszabb a diéta, s ezáltal minél több testzsír és izomtömeg vész el, annál magasabbra emelkedik a ghrelinszint. Azt pedig már tudjuk, hogy ennek nyomán fokozódik az éhség, ami megnehezíti a diéta megtartását, illetve megindul a zsírraktározás, ez pedig gátolja a fogysát.
A ghrelin párja, a leptin
A teltségérzet kialakulásában is szerepet játszik a hormonális tényező. A zsírszövetben termelődő leptin egyik fő feladata, hogy üzenetet küldjön az agynak, ha már eleget ettünk. A magas leptinszint következtében jóllakottságot érzünk, de ha csak alacsony koncentrációban van jelen a szervezetünkben (például fogyókúra idején), akkor éhesek vagyunk.
Ugyanakkor a leptinszint az alvásminőséggel is összefügg: egy kutatás megállapította, hogy azoknál, akik csupán négy órát aludtak éjszaka, legalább húsz százalékkal csökkent az átlagos leptinszint, ami fokozott éhségérzetet eredményezett.
Így csökkenthető a ghrelin szintje
Vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az éhséghormon szintjét gyógyszerekkel, diétával vagy étrend-kiegészítőkkel nem lehet közvetlenül szabályozni. Azonban van néhány dolog, amit bárki megtehet az egészséges szint fenntartásáért.
• Étkezzen rendszeresen: A rendszeres étkezés az egyik legjobb módja a ghrelin csökkentésének. A lényeg, hogy beállítsunk egy olyan étkezési rutint, amit megszokhat a szervezetünk.
• Tartsa fenn az egészséges testsúlyt: A drasztikus súlyváltozások és a jojó-diéta megzavarhatják a kulcsfontosságú hormonok, köztük a ghrelin működését.
• Aludjon eleget: A rossz és kevés alvás növeli a ghrelin szintjét, és összefüggésbe hozták a fokozott éhséggel és a súlygyarapodással.
• Egyen több fehérjét: A fehérjében gazdag étrend növeli a telítettségérzést, emellett csökkenti a ghrelinszintet.
• Kerülje a feldolgozott élelmiszereket: Az adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmazó, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása kedvezőtlenül befolyásolja a ghrelin–leptin egyensúlyt és az általános egészséget, ezért ajánlatos kiiktatni az étrendből.
Szerdahelyi Krisztina