

A nem megfelelő fogyókúra jó esetben csak nem működik, rosszabb esetben azonban az egész szervezet működését felboríthatja. Az egyes divat-diéták azonban akár hatásosak is lehetnek, ha betartjuk az alapvető szabályokat. A fogyni vágyókat jó ideje foglalkoztatja már a kérdés, hogy vajon lehet-e levessel fogyni. A válaszok ellentmondásosak, ám most a táplálkozási szakértő tiszta vizet önt a pohárba.
Itt az ősz, a hűvös idő és a finom, meleg levesek időszaka, amikor egyre jobban kívánunk egy tányér finom, forró levest. A fogyókúrázók fejében pedig ott motoszkál a kérdés, hogy vajon belefér-e a diétába a leves vagy sem, illetve lehet-e egészségesen a levesekkel fogyni.
„Mi magyarok meglehetősen leveses nép vagyunk, elég, ha csak egy vasárnapi ebédre gondolunk, ami mindig levessel indul. Hogy milyennel, az nyilván mindig egyéni ízlés kérdése. Most, hogy megérkezett az ősz és hűl le a levegő, ismét egyre jobban kívánjuk a meleg ételeket, amire a leves egy remek választás, hiszen ilyenkor azt érezzük, hogy egy finom meleg leves átmelegíti a testünket, lelkünket” - kezdte Ötvös Edina, az IdealBody táplálkozási szakértője.
A legismertebb a káposztaleves
A szakember szerint egyáltalán nem tévhit, hogy lehetséges a levessel való fogyás, ám csak akkor, ha néhány igazán fontos részletre odafigyelünk.
„Lehet fogyni a levesektől, ám mint minden fogyókúra vagy diéta esetén, itt is többféle szempontra figyelni kell. A legismertebb itthon talán a káposztaleves diéta, ami olyan 10-15 éve van a köztudatban és időről időre felkapják. Ha azonban a nemzetközi trendet nézzük, akkor a levesdiéták soha nem látott virágkorát éljük most. Nagyon sokféle diétás módszernek többféle levesdiétája is létezik: ketogén diéta levéskúrája, vagy a bableves diéta, és az Amerikában népszerűvé vált alaplé diéta, amiben alaplevekből készített leveseket fogyasztanak” - fejtette ki a szakember.
Egy nemzetközi tanulmány nemrégiben a levesek fogyasztásának szokásait és a hatásait vizsgálta, a reprezentatív felmérés pedig arra a következtetésre jutott, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak levest, tehát nem csak diétaszerűen, hanem az állandó étrendjükben is szerepel, azoknak a BMI indexük, azaz a testtömeg indexük alacsonyabb, mint azoké, akik nem fogyasztanak levest.
Miért fogyunk a levesektől?
„Az egyik ok az lehet, hogy a levesekben sok a folyadék, ami teltségérzetet okoz, ezzel szemben kevés benne a kalória, viszont a zöldségek miatt magas a rosttartalma. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy hiába fogyunk a kevesebb kalóriától, ha huzamosabb ideig túl kevés kalóriát viszünk be, az az anyagcserénket alaposan fel tudja borítani, de egyéb problémákhoz is vezethet. A levesdiétát, mint minden más fogyókúrát is, előre meg kell terveznünk, tudnunk kell, mi a célunk vele és hogy ennek a célnak az eléréséhez melyek azok a konkrét lépések, amelyeket szeretnénk megtenni” - tette hozzá Ötvös Edina.
A megtervezett diéta hozza a legnagyobb sikert
A táplálkozási szakértő ezért azt tanácsolja, 3-4 napnál tovább semmiképpen ne tartson tovább a levesdiéta, ha belevágunk - amennyiben csak levest fogyasztunk -, hisz ez után az idő után nagyon sok vizet és izmot is veszíthetünk.
„Ha valaki úgy dönt, hogy a nyáron felszaladt kilókat szeretné ősszel leadni, akkor valóban érdemes beiktatni a levesdiétát, természetesen kijelölve a célt, hogy mennyit szeretnénk fogyni, van -e esetleg valamilyen egészségügyi problémánk, amelyet figyelembe kell venni. Ilyenkor úgy érdemes belevágni, hogy az első pár napban csak leveseket fogyasztunk, hogy a szervezet észrevegye, hogy itt most egy másfajta táplálkozás fog elindulni. Hogy ilyenkor milyen levest eszünk az több dologtól függ, de arra figyelni kell, hogy a leves tápanyagtartalma kiegyensúlyozott legyen, hogy ne váljon egyoldalúvá a táplálkozásunk, mert könnyen veszíthetünk vitaminokat és ásványi anyagokat is.”