

Ősszel és télen nagyon ügyelnünk kell a felfázásra, ami oka lehet a húgyúti fertőzések kialakulásának. Az áfonya nagyszerűen beilleszthető az étrendünkbe, nem mellesleg rendkívül sok előnnyel rendelkezik az egészségünkre nézve. Mutatjuk is, melyek ezek, illetve egy csodálatos áfonyareceptet is olvashatnak a kedves olvasók.
Az áfonya tele van hasznos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal, amelyek védhetnek bennünket a különféle betegségektől. C-vitaminban is bővelkedik, amely szintén antioxidáns hatással rendelkezik, segítve az immunrendszer működését és megerősítve a kórokozókkal és a fertőzésekkel szembeni védekezőképességét.
A felfázás megelőzésében is segítség
Az áfonya és az áfonyalé nagyon hatékony a húgyúti fertőzések megelőzésében, ugyanis antibakteriális, gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatásokkal rendelkezik. Ezek a tulajdonságok javítják a szív és a máj egészségét, illetve csökkentik a gyomorfekély kialakulásának esélyeit. Azt áfonyában található fitokemikáliák és antioxidánsok javítják az immunrendszer működését és csökkentik a rákos betegségek kialakulásának esélyeit.
Koleszterincsökkentő
Az áfonya nagyon hatékonyan csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, amely ha felhalmozódik az artériákban, elzárhatja azokat, így pedig akár szívkoszorúér-betegséget is okozhat. Az áfonya rendszeres fogyasztása akár 15 százalékkal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatait. Az áfonya a koleszterinszint-csökkentés mellett az artériákban a véráramlást is képes fokozni.
Az áfonya olyan tápanyagokat is tartalmaz, mint a mangán, a vas, a kalcium, a foszfor és a cink. A vas és a cink fokozza a csontok és az ízületek erejét és rugalmasságát, a kalcium pedig a csontsűrűség növelésében lehet a segítségünkre, ily módon csökkentve a csontritkulás kialakulásának az esélyeit.
Az áfonya segít az immunitás fokozásában is. Fogyaszthatjuk nyersen, ivólé formájában, müzliben, turmixitalokban és salátákban.
Diós áfonyasaláta
Hozzávalók:
• egy csésze friss áfonya,
• ízlés szerint méz,
• 2 nagyobb alma,
• 2 evőkanál friss citromlé,
• egy szárzeller,
• egy marék apróra vágott pirított dió.
Elkészítése:
Keverjük össze a mézet a citromlével, és tegyük félre. Daraboljuk fel és pirítsuk meg a diót, és azt is rakjuk félre. Mossuk meg a gyümölcsöket és a zöldséget. Csepegtessük le az áfonyát és tegyük egy salátástálba, majd hámozzuk meg és daraboljuk fel az almát, illetve vágjuk fel a megmosott szárzellert is. Mindent adjunk hozzá a z áfonyához, majd locsoljuk meg a citromleves-mézes keverékkel. Végezetül szórjuk meg pirított dióval.