

Amilyen táplálékokat fogyasztunk meghatározza, hogy milyen egészségi állapotnak örvendünk. Mint ahogyan az is meghatározó, hogy mozgunk, sportolunk-e, mennyit alszunk, minőségi-e ez az alvás, hogyan reagálunk a stresszre és milyen eszközeink vannak az elme megnyugtatására. Mindezek nagyon hatékonyak lehetnek például az emlőrák megelőzésében is.
Sokan kedvelik a paleo étrendet, hiszen alacsony zsírtartalmú és szénhidráttartalmú ételeket foglal magába. Márpedig sok tanulmány írta már le, hogy a zöldségekben gazdag, szénhidrátokban korlátozott és egészséges, növényeken alapuló étrend milyen fontos lehet az egészség megőrzése szempontjából.
A hozzáértők szerint nagyon lényeges, hogy színesen táplálkozzunk, azaz minél több színes táplálék szerepeljen a tányérunkon. Minél változatosabban étkezünk, annál kisebb lesz az esélye a betegségek létrejöttének. A zöldségek és gyümölcsök olyan fitokemikáliákban is bővelkednek, amelyek csökkentik a rákos betegségek kialakulásának esélyeit.
Szükséges-e kiegészítőket szedni?
Ez sok mindentől függ, azonban azt tudnunk kell, hogyha nem táplálkozunk egészségesen, szedhetünk akármilyen kiegészítőket, önmagukban nem lesznek elegendőek az egészségünk fenntartásához.
Sokféle táplálék rendelkezik rákellenes hatásokkal. Például a hal, a halolaj és a len omega-3 zsírsavakban bővelkedik. Az omega-3 zsírsavaknak gyulladáscsökkentő hatásai vannak, így nagy szerepük lehet az emlőrák kockázatainak csökkentésében is. A lenmag lignánt is tartalmaz, amelyek fitoösztrogénként működnek az emberi szervezetben.
Fogyasszunk sok zöldséget!
Az olívaolaj és a diófélék egyszeresen telítetlen zsírokban gazdagok, amelyek szintén csökkenthetik az emlőrák kockázatait.
A keresztesvirágú zöldségek fitokemikáliákban bővelkednek, beleértve a szulforafánt, a flavonokat és az indol-3-karbinolt. Ezek a vegyületek befolyásolják az ösztrogénszintet, potenciálisan csökkentve az emlőrák kockázatait.
Fitonutriensekben bővelkedik még a hagyma, a fokhagyma, a kurkuma, a gomba, a spenót, a spárga. Ezek a táplálékok is a rákellenes élelmiszerek csoportját színesítik.
Kevés alkohol, kalóriaszegény ételek
Nagyon fontos az emlőrák elkerülése érdekében, hogy ne süssük túl a húsféléket és kerüljük a sózott, füstölt és pácolt húsokat. Ne fogyasszunk túl sok kalóriadús ételt és italt.
Mellrák szempontjából különösen oda kell figyelnünk az alkoholfogyasztásra is.
A szervezetünknek néha szüksége van bizonyos időközönként böjtre. Ugyanis amikor eszünk, a szervezetünk hormonokat szabadít fel, ami a zsírraktározást segíti. Ennek elkerülése érdekében néha jólesik, ha időszakos böjtöt tartunk. A böjt egyébként a rákos betegségek megelőzésében is segít.
A nőgyógyász válaszol
“Mellrák nem fordult elő a családomban, így én sem lehetek rákos” – teszik fel a kérdést sokszor Dr. Hernádi Balázsnak, a Nőgyógyászati Központ daganatos nőgyógyászati kórképekkel is foglalkozó nőgyógyászának.
Nagyon fontos tudni, hogy bárkinél kialakulhat mellrák (férfiaknál is- sokkal ritkábban), még akkor is, ha nincs a családban hasonló eset. Éppen ezért a 40 év feletti nőknek erősen ajánlott évente ultrahang később mammográfiás vizsgálaton részt venni. (Ha a családban előfordult már, vagy ha BRCA mutációval rendelkezik, úgy nagyobb a kockázata az emlőrák kialakulásának, így kezelőorvosa korábban elkezdheti a szűrését. Fiatalabbaknál ez elsősorban ultrahanggal történik). Ez azért bír kiemelt jelentőséggel, mert ha a mellrákot korai stádiumban fedezik fel, úgy a teljes gyógyulási esély igen nagy, később már egyre kevesebb.