

Az allergiával küzdőknek érdemes résen lenniük, hogy mit esznek vagy isznak , ugyanis a magas hisztamintartalmú gyümölcsök, zöldségek, és italok kellemetlen allergiás tüneteket produkálhatnak.
Valóban a hisztamin az ellenség?
Az emberi szervezet egyik legelső védelmi vonala a hisztamin! Ennek szükségtelen aktiválódása hétköznapi ételekkel, italokkal, növényekkel szemben biztos jele a bélflóra kiegyensúlyozatlan működésének. Ez a bélflóra pusztulás évekig, évtizedekig tarthat egyre több tünettel jelentkezhet eleinte enyhébben a bőr, a légutak vagy az emésztőrendszer részéről, később akár igen súlyos több szervrendszert is érintő allergiás jelekkel.
Minden tünetet, ami a fent említett szervrendszereinket érinti, komolyan kell venni az első perctől fogva és azonnal törekednünk kell a bélflóra, a szervezet egyensúlyának visszaállítására!
Az eliminációs diéta segít!
Aki allergiás, vagy bármely ételintoleranciában érintett, annak érdemes az allergia-szezonban odafigyelnie, hogy minimális mennyiséget fogyasszon a magas hisztamintartalmú ételekből, italokból úgy, mint az érlelt sajtok (ementáli, gouda, penészes sajtok, füstölt sajtok), kolbászok, füstölt sonkák, savanyú káposzta, kovászos uborka, spenót, paradicsom, halak (főleg a tonhal, szardínia), rák, szárazhüvelyesek, diófélék, mogyoró, csokoládé és kakaó alapú termékek. Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, amely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik, de a sör és a pezsgő is kerülendő.
A keresztallergia okai
Az egyik legismertebb keresztallergia a görögdinnye-parlagfű. De a pollenallergiások esetében is megfigyelhető, hogy egyes gyümölcsök, növények fogyasztását követően perceken belül szájviszketés, duzzadás, szem- és orrcsorgás, vagy akár rekedtség, köhécselés alakulhat ki. Bizonyos anyagok képesek más anyagot utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Testünk csak egyféle módon tud reagálni: váladék kiválasztás útján “kimosni”, felköhögni, kiprüszkölni, kikönnyezni a támadónak érzékelt anyagot.
Van megoldás!
A legfontosabb teendő a probléma okának felderítése, a tünetek háttérében álló biológiai folyamatok feltérképezése és ennek holisztikus kezelése.
A kezelés kezdetekor az egyik leghatékonyabb módszer, ha a beteg mellőzi a tüneteket okozó ételek fogyasztását. A házipatikánkba érdemes beszerezni apis és histaminum alapanyagú homeopátiás készítményeket, amelyek 30 CH potenciában akár megszüntetik a panaszokat, de legalábbis mellékhatásmentesen jelentősen csillapítják a kellemetlen tüneteket. Ugyanakkor egy homeopátiás személyre szabott és a modern orvoslás tudását felhasználó kezeléssel az allergia mögöttes okait feltárva teljes gyógyulást is el lehet érni.