

A hosszabb repülőút kellemetlen tünetei közé tartozik a puffadás. Érdemes odafigyelni arra, hogy mit eszünk utazás előtt és a repülőgépen, hogy ezzel is csökkentsük a felfúvódás kockázatát.
Már a repülésre való felkészülés is stresszes lehet: a csomagolás, a rohanás a reptérre, a hosszú sorban állás és a repüléstől való félelem sokakban szorongást kelt. Tovább ronthatja a közérzetünket, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek fokozzák a bélgázképződést. Repülésnél azért különösen fontos odafigyelni erre, mert az emésztőrendszerben képződő gázok nagy magasságban kitágulnak, ami felfúvódást okoz. Ha szeretnénk megelőzni a puffadást, legjobb, ha kerüljük a következő élelmiszereket.
Cukormentes rágógumi és keménycukorka
Aki rágógumit rág vagy cukorkát szopogat, az a normálisnál gyakrabban nyel, és ezzel extra levegőt juttat az emésztőrendszerbe. Bár a repülőgép emelkedése során a nyelés segíthet a nyomáskülönbség kiegyenlítésében, amint a gép elérte az utazómagasságot, érdemes abbahagyni a rágógumizást és a cukorka szopogatását. A cukormentes rágógumi és cukorka különösen zavaró lehet a gyomornak, mivel édesítőként szorbitot tartalmaz. Ez a cukorféle nehezen emésztődik a vékonybélben, és egyeseknél, különösen az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél, bélpanaszokat okoz.
Hüvelyesek és keresztesvirágú zöldségek
Utazás előtt jobb elkerülni ezeket a magas rosttartalmú, gázképződést előidéző zöldségeket, mivel a repüléssel járó légnyomásváltozás önmagában is fokozza a puffadást, a diszpepsziát és az ezzel járó görcsös fájdalmat.
Szénsavas italok
A repülő fedélzetén az átlagosnál szárazabb a levegő, ezért könnyen megszomjazunk. Bár jó ötletnek tűnik a frissítő szénsavas víz vagy üdítő, a buborékos italoktól felfúvódhat a szervezet, és mivel keveset mozgunk, nehéz megszabadulni a puffadástól. Szükség van folyadékpótlásra, de legjobb, ha szomjoltónak szénsavmentes vizet kérünk.
Egyes gyümölcsfélék
A legtöbb gyümölcsöt nyugodtan fogyaszthatjuk repülés előtt, de bizonyos gyümölcsök – különösen a szilva (aszalt formában is), az alma, a körte, az őszibarack – szorbitot tartalmaznak. A szorbit pedig hashajtó hatású, és egyben túlzott gázképződést okoz. Aki mindenképp ragaszkodik az almához, fogyasztás előtt hámozza meg a gyümölcsöt.
Rágcsálnivalók
A sós mogyoró, a sós pálcika és az egyéb, magas nátriumtartalmú nassolnivalók fogyasztása folyadékvisszatartáshoz és kiszáradáshoz vezethet. A folyadékhiány lelassítja az emésztést, ami a felfúvódás előszobája.
Olajban sült ételek
A sütéshez használt hidrogénezett olajok nem könnyen emészthetők, az így készült ételeket jobb kerülni, hogy megelőzzük a puffadást és a bélgázok kellemetlen távozását a repülőn.
Tejtermékek
A tejtermékekben lévő tejcukrot, a laktózt az arra érzékenyek nehezen emésztik meg, így a tejes italok vagy édességek kellemetlenséget okozhatnak egy-egy hosszabb repülőúton.
Kerülje az alkoholt!
Sokan feszültségoldásnak, esetleg az idő kellemesebb eltöltése miatt rendelnek valamilyen alkoholos italt a reptéri bárban vagy a gépen. De bármilyen csábító is, az alkoholfogyasztás problémákat okozhat. A fedélzeten a levegő eleve sokkal szárazabb a megszokottnál, a páratartalom körülbelül 10-20 százalékos, ráadásul az alkohol dehidratálhatja a szervezetet. Ezért a legjobb, ha a repülőn vízzel oltjuk a szomjunkat, az alkoholfogyasztást pedig meghagyjuk a landolást követő időszakra.