• 2025. április 24., csütörtök

Repülőútra készül? Kerülje ezeket az élelmiszereket!


2024.08.29

A hosszabb repülőút kellemetlen tünetei közé tartozik a puffadás. Érdemes odafigyelni arra, hogy mit eszünk utazás előtt és a repülőgépen, hogy ezzel is csökkentsük a felfúvódás kockázatát.



Már a repülésre való felkészülés is stresszes lehet: a csomagolás, a rohanás a reptérre, a hosszú sorban állás és a repüléstől való félelem sokakban szorongást kelt. Tovább ronthatja a közérzetünket, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek fokozzák a bélgázképződést. Repülésnél azért különösen fontos odafigyelni erre, mert az emésztőrendszerben képződő gázok nagy magasságban kitágulnak, ami felfúvódást okoz. Ha szeretnénk megelőzni a puffadást, legjobb, ha kerüljük a következő élelmiszereket.

Cukormentes rágógumi és keménycukorka

Aki rágógumit rág vagy cukorkát szopogat, az a normálisnál gyakrabban nyel, és ezzel extra levegőt juttat az emésztőrendszerbe. Bár a repülőgép emelkedése során a nyelés segíthet a nyomáskülönbség kiegyenlítésében, amint a gép elérte az utazómagasságot, érdemes abbahagyni a rágógumizást és a cukorka szopogatását. A cukormentes rágógumi és cukorka különösen zavaró lehet a gyomornak, mivel édesítőként szorbitot tartalmaz. Ez a cukorféle nehezen emésztődik a vékonybélben, és egyeseknél, különösen az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél, bélpanaszokat okoz.

Hüvelyesek és keresztesvirágú zöldségek

Utazás előtt jobb elkerülni ezeket a magas rosttartalmú, gázképződést előidéző zöldségeket, mivel a repüléssel járó légnyomásváltozás önmagában is fokozza a puffadást, a diszpepsziát és az ezzel járó görcsös fájdalmat.

Szénsavas italok

A repülő fedélzetén az átlagosnál szárazabb a levegő, ezért könnyen megszomjazunk. Bár jó ötletnek tűnik a frissítő szénsavas víz vagy üdítő, a buborékos italoktól felfúvódhat a szervezet, és mivel keveset mozgunk, nehéz megszabadulni a puffadástól. Szükség van folyadékpótlásra, de legjobb, ha szomjoltónak szénsavmentes vizet kérünk.

Egyes gyümölcsfélék

A legtöbb gyümölcsöt nyugodtan fogyaszthatjuk repülés előtt, de bizonyos gyümölcsök – különösen a szilva (aszalt formában is), az alma, a körte, az őszibarack – szorbitot tartalmaznak. A szorbit pedig hashajtó hatású, és egyben túlzott gázképződést okoz. Aki mindenképp ragaszkodik az almához, fogyasztás előtt hámozza meg a gyümölcsöt.

Rágcsálnivalók

A sós mogyoró, a sós pálcika és az egyéb, magas nátriumtartalmú nassolnivalók fogyasztása folyadékvisszatartáshoz és kiszáradáshoz vezethet. A folyadékhiány lelassítja az emésztést, ami a felfúvódás előszobája.

Olajban sült ételek

A sütéshez használt hidrogénezett olajok nem könnyen emészthetők, az így készült ételeket jobb kerülni, hogy megelőzzük a puffadást és a bélgázok kellemetlen távozását a repülőn.

Tejtermékek

A tejtermékekben lévő tejcukrot, a laktózt az arra érzékenyek nehezen emésztik meg, így a tejes italok vagy édességek kellemetlenséget okozhatnak egy-egy hosszabb repülőúton. 

Kerülje az alkoholt!

Sokan feszültségoldásnak, esetleg az idő kellemesebb eltöltése miatt rendelnek valamilyen alkoholos italt a reptéri bárban vagy a gépen. De bármilyen csábító is, az alkoholfogyasztás problémákat okozhat. A fedélzeten a levegő eleve sokkal szárazabb a megszokottnál, a páratartalom körülbelül 10-20 százalékos, ráadásul az alkohol dehidratálhatja a szervezetet. Ezért a legjobb, ha a repülőn vízzel oltjuk a szomjunkat, az alkoholfogyasztást pedig meghagyjuk a landolást követő időszakra.

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A wellness nem csak a punnyadásról szól Gyógyhír Magazin

Mesés gluténmentes szakácskönyv segíti az ADHD-s gyerekeket Gyógyhír Magazin

Szívrohama volt? Így változtasson az étrendjén Gyógyhír Magazin

Északon és Délen tudják, hogy mi kell a szívnek! Gyógyhír Magazin

Fókuszban az egészség: fontos fehérjeforrások Gyógyhír Magazin

Mi történik velünk szénhidrát nélkül? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája