• 2025. április 24., csütörtök

Allergiát okozó nyári ételek


2024.08.21

Az allergiával küzdőknek érdemes résen lenniük, hogy mit esznek vagy isznak, ugyanis a magas hisztamintartalmú gyümölcsök, zöldségek és italok kellemetlen allergiás tüneteket produkálhatnak.



Valóban a hisztamin az ellenség?

Fontos tudni, hogy az emberi szervezet egyik legelső védelmi vonala a hisztamin. Ennek a védelmi vonalnak a szükségtelen aktiválódása hétköznapi ételekkel, italokkal, növényekkel szemben biztos jele a bélflóra kiegyensúlyozatlan működésének. Ez a bélflórapusztulás évekig, évtizedekig tarthat, egyre több tünettel jelentkezhet eleinte enyhébben a bőr, a légutak vagy az emésztőrendszer részéről, később akár igen súlyos, több szervrendszert is érintő allergiás jelekkel.
Minden tünetet, ami a fent említett szervrendszereinket érinti, komolyan kell venni az első perctől fogva, és azonnal törekednünk kell a bélflóra, a szervezet egyensúlyának visszaállítására.

Az úgynevezett eliminációs diéta segít.

Aki allergiás, vagy bármely ételintoleranciában érintett, annak érdemes az allergiaszezonban odafigyelnie, hogy minimális mennyiséget fogyasszon a magas hisztamintartalmú ételekből, italokból, ezek például az érlelt sajtok (ementáli, gouda, penészes sajtok, füstölt sajtok), kolbászok, füstölt sonkák, savanyú káposzta, kovászos uborka, spenót, paradicsom, halak (főleg a tonhal, szardínia), rák, szárazhüvelyesek, diófélék, mogyoró, csokoládé és kakaó alapú termékek. Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, amely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik, de a sör és a pezsgő is kerülendő.

A keresztallergia okai

Az egyik legismertebb keresztallergia a görögdinnye-parlagfű. De a pollenallergiások esetében is megfigyelhető, hogy egyes gyümölcsök, növények fogyasztását követően perceken belül szájviszketés, duzzadás, szem- és orrcsorgás, vagy akár rekedtség, köhécselés alakulhat ki. Bizonyos anyagok ugyanis képesek más anyagot utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Testünk viszont csak egyféle módon tud reagálni: váladékkiválasztás útján “kimosni”, felköhögni, kiprüszkölni, kikönnyezni a támadónak érzékelt anyagot.

Dr. Borbély Katalin funkcionális medicina orvos, háziorvos, mentőorvos, homeopata szakorvos azt javasolja, hogy a parlagfűre érzékenyek lehetőség szerint kerüljék a görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkinit, tököt, banánt, napraforgómagot. De egyeseknek még a kamillateával, sőt a vörösborral is érdemes vigyázni.

Van megoldás!

A legfontosabb teendő a probléma okának felderítése, a tünetek háttérében álló biológiai folyamatok feltérképezése és ennek holisztikus kezelése.
A kezelés kezdetekor az egyik leghatékonyabb módszer, ha a beteg mellőzi a tüneteket okozó ételek fogyasztását. A házipatikánkba érdemes beszerezni apis és histaminum alapanyagú homeopátiás készítményeket, amelyek 30 CH potenciában akár megszüntethetik a panaszokat, de legalábbis mellékhatásmentesen jelentősen csillapítják a kellemetlen tüneteket. Ugyanakkor egy személyre szabott homeopátiás és a modern orvoslás tudását felhasználó kezeléssel az allergia mögöttes okait feltárva teljes gyógyulást is el lehet érni.

Ismert keresztallegiák:

  • Parlagfű-allergia esetében: görögdinnye, sárgadinnye, uborka, paradicsom
  • Feketeüröm-allergiánál: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller, koriander, kapor, articsóka.
  • Nyírfaallergiánál: mogyoró, mandula, dió, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .
  • Fűallergiásoknál: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.
  • Földimogyoró-allergia esetében: dió
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
  • Latexallergiánál: gesztenye, avokadó, banán, spenót, citrusfélék, kivi

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Húsvéti allergének: mire figyeljenek az allergiások az ünnepen? Gyógyhír Magazin

Tavaszi fáradtság vagy nem megfelelően kezelt allergia? Gyógyhír Magazin

Napok óta szemviszketéssel kínlódik? Szénanátha is okozhatja Gyógyhír Magazin

Tavaszi allergiaszezon: nem csak az alma lehet tiltott gyümölcs Gyógyhír Magazin

Lehet, hogy nem megfázása, hanem poratka allergiája van a gyermekemnek? Gyógyhír Magazin

A fűfélékre allergiás? Még néhány hete van az immunterápia megkezdésére Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája