• 2025. április 24., csütörtök

Fontos, hogy a konyhája is gluténmentes legyen!


2024.08.18

A lisztérzékenység (cöliákia) egyetlen kezelési módja a szigorúan betartott gluténmentes diéta. Ez korántsem könnyű feladat az érintettek számára, különösen egy olyan háztartásban, ahol a többi családtag fogyaszt gluténtartalmú ételeket.



- Egy cöliákiás beteg esetében a legtöbb tünet heteken vagy hónapokon belül megszűnik, amennyiben biztosítani tudja a gluténmentes diétát. Előfordulhat, hogy porszem kerül a gépezetbe, és a beteg diétahibát követ el, azaz véletlenül glutént tartalmazó ételt fogyaszt – hangsúlyozza dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus.

Ehhez nem kell feltétlenül megennie egy szelet gluténos pizzát, bekövetkezhet úgy is, ha egészen jelentéktelennek tűnő konyhatechnológiai hibát követ el az érintett. Esetleg családtagjai voltak figyelmetlenek, és egy óvatlan mozdulattal gluténnal szennyezték az ételét.

Fontos tudatosítani a cöliákiás páciensekben, hogy a glutén a legkisebb mennyiségben, akárcsak egy piciny morzsa formájában is újra kiválthatja a kóros ellenanyag képződését és a tünetek kiújulását.

Így lehet gluténmentes a konyhája

A cöliákiás betegek esetében létfontosságú, hogy ételeiket, főző- és tárolóeszközeiket elkülönítve és gluténmentesen tartsák. Amennyiben a lisztérzékeny beteg háztartása nem teljesen gluténmentes, törekedni kell arra, hogy konyhájának legyen egy meghatározott területe, ahol kizárólag gluténmentes ételek készülnek. A saját felhasználásra szánt gluténmentes alapanyagokat (gluténmentes lisztek, fűszerek) szintén külön szekrényben, jól láthatóan felcímkézve érdemes tárolni.

A gluténmentes és gluténos ételek készítése ne egyidőben történjék. Fontos, hogy a már kész gluténmentes ételeket is külön dobozban és edényben tároljuk, jól láthatóan felcímkézve.

-A keresztszennyeződés kiküszöbölése talán az egyik legnehezebb feladat egy olyan háztartásban, ahol a család többi tagja nem gluténmentesen étkezik. Az óvatlanul kinyitott liszteszacskóból felszálló lisztszemcsék pillanatok alatt beszennyezhetik a gondosan elkészített és az asztalon felejtett gluténmentes kenyerünket. A gluténtartalmú részecskék akár egy napig is a levegőben maradhatnak. Fontos arra is felhívni a családtagok figyelmét, hogy már az is következményekkel jár, ha például véletlenül hozzáér a gluténos szendvicsükhöz a ketchupos tubus teteje, amit aztán a cöliákiás családtag is használni fog – sorolja dr. Sárdi Krisztin.

Le kell cserélni a konyhai eszközöket is?

A teljes gluténmentesség biztosításához bizonyos konyhai eszközöket (pl. vágódeszka, sodrófa, fakanál, öntöttvas edények) külön kell használni a gluténmentes ételek elkészítéséhez. A glutén nagyon „ragadós”, és bizonyos felületekről, a porózus, fából készült vagy barázdált eszközökről (pl. szűrőedények, rácsok) nem távolítható el teljesen. A szendvicssütő és kenyérpirító szintén problémás lehet, ezekből mindenképpen be kell szerezni egy saját használatú eszközt, de jó megoldás a sütőzacskók használata is. A konyharuhával, mosogatószivaccsal szintén átvihetjük a glutént az edényekre és tányérokra, ezekből is legyen saját, jól felismerhető darabunk.

- A be nem tartott diéta vagy a tartós diétahiba folyamatosan fennálló gluténfogyasztást eredményez, ami a bélbolyhok regenerációjának elmaradásához és a panaszok megmaradásához vezet – hangsúlyozza dr. Sárdi Krisztina, a Gasztroenterológiai Központ szakembere.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A wellness nem csak a punnyadásról szól Gyógyhír Magazin

Mesés gluténmentes szakácskönyv segíti az ADHD-s gyerekeket Gyógyhír Magazin

Szívrohama volt? Így változtasson az étrendjén Gyógyhír Magazin

Északon és Délen tudják, hogy mi kell a szívnek! Gyógyhír Magazin

Fókuszban az egészség: fontos fehérjeforrások Gyógyhír Magazin

Mi történik velünk szénhidrát nélkül? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája