

A túlzott cukorfogyasztás nem csupán az elhízás, az anyagcsere- vagy a szívbetegségek előidézője, de a bőrre gyakorolt káros hatása miatt a ráncok idő előtti megjelenéséért is felelős lehet. Az egész testünk meghálálja, ha csökkentjük a napi cukorbevitelt.
A cukorban gazdag étrend hatással lehet az elhízásra, növeli a 2-es típusú cukorbetegség, sőt a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem fogyaszthatunk cukrot.
Az Amerikai Szív Szövetség ajánlása szerint jobb, ha mi magunk kis mennyiségű cukrot adunk az általunk készített ételekhez, mintha az eleve erősen édesített nagyipari élelmiszereket választjuk. Ha azonban átmenetileg vagy véglegesen kiiktatjuk a hozzáadott cukrot az étrendünkből, akkor rövid időn belül látványos változásokat tapasztalhatunk.
Kevesebb cukor, ragyogóbb bőr
A cukor glikációt okoz. A glikáció a bőrben természetesen előforduló folyamat, ami akkor következik be, ha cukormolekulák kapcsolódnak a kollagén- és elasztinrostokhoz. Ennek következtében a rostok elvesztik rugalmasságukat, romlik a bőr regenerálódó képessége, a szövete elvékonyodik, petyhüdtté válik, megereszkedik, kialakulnak a ráncok.
Ha kevesebb cukrot fogyasztunk, azzal a véráramban lévő glükóz- és inzulinszintet is csökkenthetjük, ami hozzájárul az öregedéssel összefüggő krónikus és akut gyulladásos folyamatok visszaszorulásához. Már a cukor elhagyása után két héttel szemlátomást javulhat a bőr állapota.
Jobb hangulat
Sokan úgy vélik, az édesség boldogabbá tesz, pedig a cukorfogyasztás valójában összefüggésbe hozható a depresszió magasabb arányával. Ennek oka, hogy a túlzott cukorbevitel krónikus gyulladást idézhet elő, ami hatással van az agyműködésre. Már egy-két héttel a cukor kiiktatása után érezhetően javulhat az általános hangulat. Ezt kutatások is alátámasztják: a The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik rendszeresen magas glikémiás indexű ételeket fogyasztottak, beleértve a hozzáadott cukorban gazdag élelmiszereket is, nagyobb valószínűséggel voltak depressziósak, mint azok, akiknek az étrendjében kevesebb ilyen étel szerepelt.
Javul az ellenállóképesség
Ahogy már említettük, a cukor krónikus gyulladásos állapotot idézhet elő a szervezetben, ami gátolja az immunrendszer hatékony működését. A cukorbevitel mérséklésével csökkenhet a légúti fertőzések gyakorisága, de enyhülhetnek az allergia és az asztma tünetei is.
Hosszabb élet
A magas vérnyomás a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, akárcsak a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás, amelyek mindegyike összefüggésbe hozható a túlzott cukorfogyasztással. A cukor emellett megemeli a vérben a triglicerideknek nevezett egészségtelen vérzsírok mennyiségét, ami növeli a szívbetegség és a stroke kockázatát. Egy, a JAMA Internal Medicine című szaklapban közzétett tanulmány szerint a vizsgálatban szereplők közül azok, akik sok hozzáadott cukrot fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben, mint a kevés cukrot fogyasztó társaik.
Javulhat a szex
A cukorfogyasztás megemeli az inzulinszintet, s ez a férfiaknál közvetetten csökkenti a nemi vágyat és a szexuális funkciókat. A cukor a női nemi hormonok működését is károsan befolyásolja. Amellett, hogy hatására csökkenhet a nemi vágy, hajhullást, az arcszőrzet megerősödését, pattanások kialakulását és szabálytalan menstruációt is előidézhet. Jó hír azonban, hogy a cukor elhagyásával ezek a folyamatok csökkenthetők vagy visszafordíthatók.