

Havasi meggy, boronyica, kakojza, kukajsza, kokojza, molabogyó, afinya. Viccesebbnél viccesebb elnevezések, amik bizony mind az áfonyát rejtik. Manapság szinte mindenhol áfonyaként hivatkoznak rá, ezek a népies elevezések mára jórészt kikoptak. Nem úgy, mint maga a növény, ami hazánkban is egyre elterjedtebb, hiszen a cserje termése nem csak rendkívül finom, de egészséges is. Otthoni termesztése nem annyira egyszerű, hiszen hazánk éghajlata kissé meleg számára, ennek ellenére egyre többen próbálkoznak vele.
Honnan ered?
Az áfonya a Vaccinium nemzetségbe tartozó cserjék gyümölcse, Észak-Amerikában és Eurázsiában őshonos növényfaj. Több mint 400 fajt számlál, nálunk a legelterjedtebb a kék áfonya (Vaccinium corymbosum) és a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus). Hazánkban a hegyes vidékekben fordul elő, de csak kisebb állományban, a savanyú talajú bükkösök és tölgyesek a legkedvezőbbek számára.
Tulajdonságai
Az áfonya apró, kerek bogyó, színe sötétkék, majdnem fekete. Íze savanykás-édes, enyhén fanyar. Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban bővelkedik. Különösen gazdag C-vitaminban, mangánban, káliumban és E-vitaminban. Rendkívül sok hasznos anyag található tehát benne, melyek frissen fogyasztva tudják szervezetünket a leginkább támogatni.
Élettani hatásai
Az áfonyában található antocianinok segítenek javítani a látást, erősítik a szemek hajszálereit, és csökkenthetik a szembetegségek kockázatát. Antioxidánsai segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, a vérnyomást és a gyulladást, ezáltal védik a szívet és a keringési rendszert, valamint óvják agysejtjeinket a károsodástól, és javíthatják a kognitív funkciókat. Magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, és segít megelőzni a fertőzéseket. Az áfonya alacsony kalóriatartalmú, így segíthet a fogyásban is.
Hogyan érdemes fogyasztani?
Az áfonyát frissen, fagyasztva vagy lé formájában is fogyaszthatjuk. Kiválóan alkalmas joghurtokba, müzlikbe, salátákba, süteményekbe és lekvárokba. Az áfonyából készült lé frissítő és egészséges ital, melyet önmagában vagy más gyümölcslevekkel keverve is ihatunk. A gyümölcsöt meg is főzhetjük lekvárnak vagy éppen levesnek, hiszen a hidegre hűtött áfonyaleves remek nyári előétel lehet.
Forrás: interfood