

Tavasz kezdetére telítődünk a nehéz, emésztésünket jobban terhelő ételekkel, ezért érdemes könnyíteni a fogásokon és már az étrendünkkel is készülni a jó idő érkezésére. Ebben segít, ha olyan szezonális alapanyagokat használunk, amelyekből könnyű, mégis tápláló fogások kerülhetnek az asztalra.
A hidegebb időben szinte magától értetődő, hogy a kiadósabb ételek felé húz a szívünk, ám a tavasz beköszöntével egyre többször érezhetjük azt, hogy telítődtünk és valami könnyedebbre vágyunk. Ilyenkor érdemes egy kis újítást vinni a konyhába, amivel feldobhatjuk a menüsort. „A tavaszi étkezésre is egyszerűbb átállni, ha van átmenet a fogásokban” – mondja Csécsényi Zoltán, a bükfürdői Greenfield Hotel executive séfje, aki hasznos tippeket és egy receptet is megoszt velünk.
Levesek, amik felmelegítenek, de nem nehezítenek el
A kora tavaszi hűvösebb napokon természetes, hogy előszeretettel kerülnek előtérbe a levesek. Nem csoda, hiszen ilyenkor semmi sem esik olyan jól, mint egy tál forró, gőzölgő előétel. Viszont nem kell, hogy a laktató egyet jelentsen a nehézzel, zsírossal vagy egészségtelennel.
A Greenfield séfje szerint számos olyan leves létezik, amik jólesően eltelítenek, de nem nehezítik el a gyomrot. A póréhagymából, sütőtökből vagy paszternákból készült krémleves pont ilyen, sőt, mindhárom szezonális zöldség és egészséges. A póréhagyma többek között káliumot, foszfort és vasat tartalmaz, a cékla gazdag C-vitaminban, mangánban és foszforban, a paszternákban pedig sok az E-vitamin, a kalcium és a cink. Csécsényi Zoltán szerint, ha még melengetőbbé akarjuk tenni a paszternákkrémlevesünket, szórhatunk rá egy kis csilipelyhet tálaláskor.
A saláta is lehet laktató
A saláták egész repertoárjának van szezonja a tavaszi időszakban. Fejes saláta, rukkola, madársaláta, spenót – ezek közül az összes idényzöldség az évnek ebben a szakában. Sült céklával, kecskesajttal, dióval igazi ínyenc fogássá varázsolhatjuk a salátánkat, de feldobhatjuk retek- vagy almaszeletekkel, ráadásul ezek az alapanyagok is mind szezonálisak. Ha szeretnénk még tartalmasabbá tenni, adhatunk a salátánkhoz quinoát, halat vagy csirkemellet.
Desszert a szezonra hangolva
Ha desszertre fájna a fogunk, akad néhány olyan hozzávaló, ami ilyenkor terem. Az első tavaszi hónapokban még nem annyira változatos a gyümölcsfelhozatal, de az alma és a körte kéznél van.
A banánkenyérről már mindenki hallott, ugyanakkor létezik egy almás változat is, ami egyszerre laktató és könnyű sütemény. Aki a körtét szereti jobban, annak a körtés galette ajánlható. Amennyire mutatós, annyira egyszerű elkészíteni ezt a francia desszertet. A sárgarépa ilyenkor is aktuális a zöldségek közül, tehát a répatorta is remek választás lehet, emellett ez is egy igazán könnyed süti, a répa rostossága segíti az emésztést, így biztosan nem fogja megülni a gyomrunkat.
Gyömbéres sárgarépa-krémleves
Hozzávalók 4 fő részére:
• 200 ml olaj
• 300 g vöröshagyma
• 250 g sárgarépa
• 200 g burgonya
• 50 g gyömbér
• 200 ml narancslé
• 250 ml alaplé
• 50 g só
• 1 g őrölt fehérbors
• méz
• baconchips vagy pirított szeletelt mandula
Olajon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a feldarabolt sárgarépát és a megpucolt friss gyömbért. Engedjük fel alaplével, majd adjuk hozzá a burgonyát és a narancslevet. Sózzuk, borsozzuk. Mikor minden hozzávaló puhára főtt, turmixoljuk le az egészet. Ízlés szerint egy kis mézet is adhatunk a leveshez. Tálaláskor szórjuk meg baconchipsszel vagy pirított szeletelt mandulával.
Forrás: Greenfield Hotel