

Felmérések szerint minden ötödik szívrohamon átesett ember öt éven belül újabb infarktus miatt kerül kórházba. Emiatt komolyan kell venni a felépülést, majd a megelőzést, aminek fontos része az egészséges étrend kialakítása.
A szívbetegség kockázatát befolyásoló egyes tényezők, például a genetikai adottságok nem állnak az ellenőrzésünk alatt. Táplálkozásunkon azonban bármikor változtathatunk, s ez egyike annak az öt legfontosabb dolognak, amit a szívünk egészségéért tehetünk. A másik négy a napi 30 perc testmozgás, a stressz csökkentése, a legkevesebb napi hét óra alvás és az erős szociális háló kialakítása.
Szerencsére a szívrohamból való felépülést ugyanazok a gyakorlatok segítik elő, mint az újabb szívroham megelőzését. Ráadásul ezek az életmódbeli változtatások számos más betegség, például a rák és a cukorbetegség kockázatát is csökkentik.
Ezeket az élelmiszereket kerüljük
A szívbarát táplálkozás fontos eleme a gyulladáskeltő élelmiszerek arányának csökkentése. A túl sok só fogyasztása például megemeli a vérnyomást, és növeli a szívroham kockázatát. A napi sóbevitel összegzésekor számoljunk a készételek, húskészítmények, snackek stb. sótartalmával is!
A cukor gyulladáskeltő, a legtöbben mégis túl sokat fogyasztunk belőle. Nemcsak önmagában árt a szívnek, de hozzájárul a súlygyarapodáshoz és a cukorbetegséghez is – mindkét tényező jelentős szerepet játszik a szívbetegségek kockázatának növelésében.
A feldolgozott élelmiszerek általában ártanak a szívnek, de különösen a feldolgozott és pácolt húsokat, a szalonnát, a kolbászt és a sonkát érdemes kerülni.
A telített zsírsavak (például a sertészsír) és a feldolgozott élelmiszerekben, például a chipsekben és a nagyüzemi süteményekben található transzzsírok emelik a vér rossz koleszterin (LDL-koleszterin) és triglicerid szintjét. Ez hozzájárul a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulásához, s növeli a szívroham kockázatát.
Étkezzünk természetesen
Lehetőleg fogyasszunk minél természetesebb – növényi alapú, feldolgozatlan, teljes értékű, zsírszegény – ételeket. Próbáljuk ki a „vegán 6-ig” módszert: este 6-ig csak növényi alapú ételeket együnk, majd vacsoraidőben engedjünk meg magunknak egy kis húst, sajtot vagy tojást.
Nézzük a legfontosabb élelmiszereket, amelyekre érdemes építeni.
Diófélék és magvak: magas omega-3 zsírsavtartalmuk segít megvédeni a szívet.
Lazac, szardínia és egyéb halfélék: szintén magas omega-3 zsírsav- és fehérjetartalmuknak köszönhetik védő hatásukat. A tengeri halakat elegendő heti egy-két alkalommal beiktatni az étrendbe.
Zöldségek: a legtöbb zöldség jót tesz a szívnek, de a leghasznosabb a leveles zöldségek, például a kelkáposzta, a salátafélék vagy a spenót fogyasztása. Az olívaolajjal és balzsamecettel megöntözött saláta igazi szívbarát fogás. Az öntethez használt természetes gyümölcsecet fogyasztásának további előnyei vannak: csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást.
Fűszerek: a kurkuma, a fekete bors, a koriander, a fahéj, a bazsalikom, a petrezselyem, a fokhagyma csak néhány azok közül a fűszerek közül, amelyek bizonyítottan védik a szívet. Használjunk friss zöldfűszereket is, ezzel nemcsak változatosabbá, de egészségesebbé is tehetjük ételeinket.
Rostok: a rostban gazdag ételek támogatják a szervezetet a szívrohamból való felépülés során, emellett növelik a jóllakottságérzést, így a nassolnivalók kevésbé csábítanak.
Gyümölcsök: tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek táplálják és erősítik a szív- és érrendszert. Együnk bőséggel bogyós gyümölcsöket és almát, a magasabb cukortartalmú gyümölcsöket – szőlőt, ananászt, banánt stb. – pedig fogyasszuk mértékkel.
A cikk a Gyógyhír Magazinban jelent meg!