

Teltségérzet, puffadás, görcsök, fájdalmak: talán nincs is olyan ember, aki ne tapasztalta volna az emésztés kellemetlen tüneteit. Ez a biológiai folyamat csak akkor jut eszünkbe, ha panaszaink vannak, pedig érdemes minél többet megtudni egészséges működéséről és arról, hogy a bél betegségei gyógynövény és gyógytea kúrákkal hatásosan orvosolhatók.
„Minden betegség a belekben kezdődik” - írta Hippokratész, az orvostudomány ókori megalapítója. Ma hajlamosak vagyunk elfeledkezni erről és az emésztésen sem gyakran rágódunk, jellemzően csak akkor jut eszünkbe, ha nem jól működik és kellemetlen tüneteink vannak. Gyomor -és bélbajokat lelki okok is előidézhetnek, a stressz vagy a szorongás, de kiválthatják az erős, fűszeres, nehéz, zsíros ételek, a sok édesség és a kevés rost is -magyarázta lapunknak korábban dr. Berki Emília belgyógyász, háziorvos.
Enyhülést hozó gyógynövények
A gyömbér javítja az emésztést, hatékonyan oldja a hasi görcsöket, és enyhíti a túlevés során fellépő kellemetlen panaszokat. A gyömbértea csökkenti a gyomorfájdalmat, a bélgázképződést és a hasi puffadást. Ha szeretjük, egy kis fahéjat is tehetünk a gyömbérteába, ugyanis ez a fűszernövény szintén pozitívan hat az emésztésre és fájdalomcsillapító hatása is van. Megelőzhetjük a puffadás érzetét, ha evés közben borsmenta teát iszunk.
A népi gyógyászat szélgörcs, étvágytalanság és gyomorbaj esetén alkalmazta. A leveléből készített tea fokozza a nyál és epetermelést, érzésteleníti a gyomor nyálkahártyáját, ezért jó hányinger és hányás ellen. Jó emésztésserkentő a citromfű, amit ideges gyomorpanaszokra is javasolnak.
Túlevésre, a gyomor nyugtatására
A köményt gyakran alkalmazzák nehezen emészthető, vagy puffadást okozó ételek elkészítésekor. Étvágygerjesztőként és görcsoldóként éppúgy bizonyított már, mint szélhajtóként. Köménymagból mi magunk is egyszerűen készíthetünk teát. ½ teáskanál kissé összetört köménymagot (így ugyanis gyorsabban felszabadul a magok értékes beltartalma) öntsünk le 2 dl forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk állni 10-12 percet. Az édesköményben sok foszfát, kalcium, kálium, magnézium és cink van, ezért nagy lehet nagy segítség abban, hogy egy kiadós evés után gyorsan megszabadítson minket a puffadás kellemetlenségeitől. Főzetet is készíthetünk belőle, de akár az ételünkbe is rakhatjuk. Újszülött csecsemőknek is köményteát adnak hasfájás ellen.
Bármilyen emésztési panaszunk van, az ánizs is segíthet: akár hányingerrel, hasi fájdalommal vagy fokozott gázképződéssel küzdünk, a fűszernövénynek köszönhetően gyorsan enyhülhetnek a panaszaink. Szintén érdemes kipróbálni, ha hasmenésünk van.
Plusz tipp:
A máj- és epebántalmak klasszikus gyógynövényei közé tartozik a máriatövis, melynek legfontosabb hatóanyaga segíti a sérült májsejtek regenerálódását, aktiválja az epeváladék termelését, és ezáltal az emésztési bántalmakat is megszüntetheti. Várandós kismamáknál segítség lehet a gyömbér az émelygés leküzdésére. Megfigyelések szerint ez a fűszernövény serkenti az epehólyag működését is és csökkenti a gyomorégés előfordulásának gyakoriságát.