• 2025. április 24., csütörtök

Táplálékkiegészítők a meleg időszakban


2024.06.19

Nemcsak télen van szükségünk vitaminokra, ásványi anyagokra és különféle immunrendszert is támogató kiegészítőkre, tápanyagokra, hanem bizony nyáron a melegebb időszakban is nagy hasznát vesszük ezeknek a tápanyagoknak.


Bőrrák ellen még omega-3 zsírsavakkal is védekezhetünk


Ásványi anyagok közül ki kell emelni a magnéziumot, amely több mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt. Amikor nagy meleg van, akkor izzadunk. Ez azonban csökkentheti a szervezetünkben a magnéziumszintet. Nyáron többször is rúgunk ki a hámból, azonban az alkohol is csökkenti a magnézium mennyiségét a szervezetben. A magnéziumhiány egyik vezető tünete az izomgörcs és a heves szívdobogás.

A kalciumra is nagy szükségünk van nyáron is, hiszen ez az ásványi anyag felelős a csontok és fogak egészségéért, illetve a szívizom-összehúzódásokban is kitüntetett a szerepe, így mindenképpen gondolnunk kell ennek az ásványi anyagnak a rendszeres beviteléről.

Ha nem kívánjuk az ételt
Amikor odakint tombol a kánikula, nem mindig kívánjuk az ételt. Ilyenkor fogyaszthatunk magvakat, amelyek sok rostot tartalmaznak, könnyen eltelítenek, így még a fogyásunkat is támogathatják. Bátran fogyasszunk nagy melegben is chiamagot, hiszen segít a hidratációban.

Nyáron kevesebbszer vagy egyáltalán nem vagyunk betegek, hiszen a napfény elegendő D-vitamint ajándékoz a szervezetünknek. Azonban a túl sok napozás leégést okozhat, ami nem tesz jót az egészségünknek, hiszen akár a bőrrák kialakulásához is vezethet. A leégés ellen úgyis védekezhetünk, ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztunk. Azért semmiképpen se feledkezzünk meg a magas faktorszámú naptej használatáról sem.

Antioxidáns és zsírsav
Vannak olyan kiegészítők a zöldségek és gyümölcsök mellett, amelyek segíthetnek még a napégés elkerülésében. Ilyen például a fenyőkéreg-kivonat is, amely egy erős antioxidáns, így védelmet jelenthet a káros hatású ultraibolya sugárzás ellen. Mivel antioxidáns hatással rendelkezik, így védelmet jelenthet a bőröregedéssel szemben is, hiszen nagy szerepe van például a kollagéntermelésben.

Bőrrák ellen még omega-3 zsírsavakkal is védekezhetünk, amelyek gazdag forrásai a halak, mint például a makréla és a lazac. A legújabb kutatások arra mutattak rá, hogy az omega-3 zsírsavaknak kiemelkedő szerepe van a melanoma, azaz az egyik legsúlyosabb bőrrákfajta kialakulásával szemben.

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Egészséges fekete táplálékok Gyógyhír Magazin

Az ételérzékenységben, vagy cukorbetegségben szenvedő nélkülözőknek is kell... Gyógyhír Magazin

Recept a séftől: gyömbéres sárgarépa-krémleves Gyógyhír Magazin

Ezeket okozza az E-vitamin hiány Gyógyhír Magazin

A magas koleszterinszint a metabolikus szindróma része - mit lehet tenni? Gyógyhír Magazin

Minden ízében nyár! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája