

A máj az egyik legsokoldalúbb szervünk, amely méregtelenítő funkciója révén a szervezetbe bejutó legtöbb káros anyaggal kapcsolatba kerül. Hosszan tartó terhelés hatására regenerációs képessége kimerülhet, ezért fontos, hogy működését megfelelő táplálkozással is támogassuk.
A máj egyik leggyakoribb betegsége az úgynevezett zsírmáj
Bár a vérképzéstől kezdve a tápanyag-raktározáson át az emésztésig sokféle folyamatban részt vesz, legismertebb és talán legfontosabb funkciója mégis a méregtelenítés. Számos feladata miatt a máj állapota az egész szervezetre hatással van.
Sokan tudják, hogy a telített zsírokban, cukrokban gazdag étrend nemcsak megterhelő, de hosszabb távon zsírmáj kialakulásához, a mértéktelen alkoholfogyasztás pedig végső soron májzsugorhoz vezethet. De vajon milyen ételekkel támogathatjuk leginkább e létfontosságú szerv működését?
Zabpehely
Érdemes zabpehellyel indítani a napot. Magas rosttartalma támogatja a májat, és segíthet leadni néhány felesleges kilót, ami hozzájárul a májbetegségek elkerüléséhez.
Brokkoli
A táplálkozástudományi szakértők azt javasolják, hogy a szivárvány minden színéből válasszunk gyümölcsöket és zöldségeket, mert így minden szükséges tápanyaghoz és rosthoz hozzájuthatunk. Egyes tanulmányok szerint például a brokkoli fogyasztása hozzájárulhat a nem alkoholos eredetű zsírmáj megelőzéséhez. Ha a párolt brokkoli már unalmas lenne, felaprítva, szeletelt mandulával, aszalt áfonyával és egy kis balzsamecettel ízesítve salátát is készíthetünk belőle.
Spenót
A levélzöldségek glutationt tartalmaznak, ez az erős antioxidáns támogathatja a máj működését. A bébispenót például remek alapja lehet egy salátavacsorának, de fokhagymával és olívaolajjal párolva is finom. Amikor megfonnyadt, szórjuk meg friss parmezánnal.
Áfonya
Magas polifenoltartalma révén segít elkerülni a nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulását, amely gyakran elhízással és magas koleszterinszinttel párosul. A polifenolokban gazdag élelmiszerek közé tartozik az étcsokoládé, az olajbogyó, a vörös héjú szőlő, a szilva, a fekete ribizli, az eper vagy a málna is.
Mandula
A diófélék – különösen a mandula – gazdag forrásai a májvédő E-vitaminnak. A mandula a szívnek is jót tesz, ezért remek nassolnivaló, de salátákra szórva is érdemes kipróbálni.
Fűszerek
A szurokfű, a zsálya, a bazsalikom vagy a rozmaring támogatják az emésztést, és jó forrásai a polifenoloknak. További előnyük, hogy sok receptben segítik a só mennyiségének csökkentését. A fahéj, a kurkuma, a currypor és a kömény is jó választás.
Kávé
Örömhír a kávéfogyasztóknak, hogy egyes tanulmányok szerint napi két-három csésze kávé óvhatja a májat az alkohol vagy az egészségtelen táplálkozás okozta károsodástól. Más kutatások arra jutottak, hogy a kávéivás csökkentheti a májrák kockázatát.
Zöld tea
A zöld tea tele van a katechin nevű antioxidánsokkal, így kutatások szerint védelmet nyújthat a rák egyes formái, köztük a májrák ellen. A legjobb, ha magunk főzzük a teát, és frissen, melegen isszuk. A jeges tea és a készen kapható zöld tea katechintartalma sokkal alacsonyabb.
Szerdahelyi Krisztina
A cikk a Gyógyhír Magazinban jelent meg. Keresse a gyógyszertárakban!