• 2025. április 24., csütörtök

Egészséges testsúllyal kisebb a vastagbélrák kockázata


2024.06.23

Sokan tisztában vannak vele, hogy az elhízás a cukorbetegség, a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője, de azt talán kevesebben tudják, hogy az elhízás a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét is növeli. Sajnos a túlsúly egyre többeket érint: a WHO 2016-ban 650 millió elhízott felnőttet tartott számon világszerte.



Egy frissen publikált nemzetközi kutatás szerint a hosszú ideje fennálló elhízás növeli a vastagbél-adenoma kialakulásának kockázatát. (Az adenoma jóindulatú daganat, amely idővel ugródeszkát jelenthet a rák kifejlődéséhez.) A Journal of the National Cancer Institute Spectrum című tudományos folyóiratban közzétett tanulmánya felnőttkori testsúlycsökkenést vizsgálta a vastagbél-adenoma kockázatával összefüggésben. A kutatásból az is kiderült, hogy a túlsúlyos vagy elhízott emberek esetében a fogyás jelentősen csökkentheti a kóros elváltozás esélyét.

A testsúlycsökkenés látványos eredményeket hoz
Kathryn Hughes Barry, a Marylandi Egyetem Orvosi Karának adjunktusa a tanulmányt ismertető Medical News Todaynek elmondta: a kutatás során úgy találták, hogy a korai felnőttkortól a késő felnőttkorig tartó – legalább ötévente legalább egy kiló – fogyás 46 százalékkal csökkentette a vastagbél-adenoma kialakulásának esélyét. Az eredmények különösen a jelentős súlytöbblettel élő felnőttek esetében támasztják alá a fogyás előnyeit. 

Ezzel szemben egyértelmű, hogy azoknál, akik elhízottak, nagy mennyiségű vörös húst és feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, nem mozognak, és túlzásba viszik az alkoholfogyasztást, emelkedik a vastagbél-adenoma és a vastagbélrák kockázata.

„Úgy gondoljuk, hogy az elhízás részben az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét növelve emeli az adenoma kockázatát. Az inzulinrezisztencia 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet, amit a vastagbélrák független kockázati tényezőjének tekintenek. Ezzel összefüggésben további biológiai változások is bekövetkezhetnek, amelyek hozzájárulhatnak a sejtnövekedéshez, ugyanakkor csökkenthetik a sejtpusztulás esélyét. Ezek a változások pedig összefüggésbe hozhatók a rák kialakulásának nagyobb kockázatával” – mutatott rá a Marylandi Egyetem munkatársa. 

Szerdahelyi Krisztina


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A wellness nem csak a punnyadásról szól Gyógyhír Magazin

Mesés gluténmentes szakácskönyv segíti az ADHD-s gyerekeket Gyógyhír Magazin

Szívrohama volt? Így változtasson az étrendjén Gyógyhír Magazin

Északon és Délen tudják, hogy mi kell a szívnek! Gyógyhír Magazin

Fókuszban az egészség: fontos fehérjeforrások Gyógyhír Magazin

Mi történik velünk szénhidrát nélkül? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája