

A hideg téli hónapokban egyre több időt töltünk zárt térben, és sajnos a nyáron, kora ősszel megszokott gyümölcs- és zöldségdömping is már a múlté. Mit tegyünk, hogy mégis szinten tartsuk szervezetünk ellenálló képességét és elkerüljük a szezonális betegségeket?
Mozgás a szabadban, tudatos táplálkozás, vitaminok, probiotikumok, megfelelő higiénia, pihentető alvás, egyszóval az egészséges életmód segít a mindennapokban, de némi tudatosággal javíthatjuk az esélyeinket.
A koronavírus-járvány idején mindannyian megtanultuk, hogy a szabályok (a zsúfolt helyek kerülése, társas érintkezések minimalizálása, alapos, gyakori kézmosás, szájmaszk használata) betartásával tehetünk a legtöbbet, de emellett nagyon fontos szervezetünk védekezőképességének megerősítése is.
A sokoldalú növények
Ennek alapja az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, amit érdemes lehet vitaminok, étrend-kiegészítők, gyógynövények fogyasztásával kiegészíteni. A ginszeng, a gyömbér, a rózsagyökér, a csipkebogyó, a homoktövis, a bíbor kasvirág, a fokhagyma, a bodza, a zöld tea mind-mind olyan gyógynövények, amelyeket a népi gyógyászatban ősidők óta, ma pedig már a modern fitoterápiában is kúraszerűen használnak.
Dózsa-Kádár Dóra