• 2025. április 24., csütörtök

A kávé- és teafogyasztás csökkentheti a stroke és a demencia kockázatát


2024.06.21

Jó hírünk van azoknak, akik rendszeresen isznak kávét vagy teát: egy nemrégiben lezárult kutatás szerint a két ital napi fogyasztásával mérsékelhető a stroke és a demencia kialakulásának esélye.


A kutatások a zöld és a fekete tea különbségére is felhívják a figyelmet


Akínai Tiencsin Orvosi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint azoknál az 50 és 74 év közötti egészséges embereknél, akik naponta két-három csésze kávét vagy három-öt csésze teát – illetve mindkettőből napi négy-hat csészényit – fogyasztottak, alacsonyabb volt a stroke és a demencia előfordulása, mint azoknál, akik nem éltek ezekkel az italokkal. 

A kutatáshoz több mint 365 ezer pácienstől gyűjtöttek adatokat a UK Biobankból;*az alanyok önbevallásban nyilatkoztak kávé- és teafogyasztási szokásaikról. A válaszok összesítéséből kiderült, hogy azok esetében, akik nagyobb mennyiségű kávét vagy teát ittak, 32 százalékkal alacsonyabb volt a stroke és 28 százalékkal a demencia kockázata, mint azoknál, akik egyiket sem fogyasztották. A tanulmány azt is megállapította, hogy a kávéfogyasztás önmagában vagy a teával kombinálva a stroke utáni demencia alacsonyabb kockázatával járt együtt.

A kávé és a tea kedvező hatása
A kávé és a tea előnyei túlmutatnak a nyilvánvaló koffeinkapcsolaton – nyilatkozták egészségügyi szakemberek a kínai tanulmányt idéző Healthline egészségügyi szakportálnak. „Bár a koffein kétségtelenül kulcsfontosságú közös nevező, a kávé és a tea – mint növényi alapanyagból készült italok – számos jótékony kémiai vegyületet tartalmaznak, köztük erős antioxidánsokat” – mondta Scott Kaiser, a kaliforniai Providence Saint John’s Egészségügyi Központ geriátriai kognitív egészségért felelős igazgatója.

„Egyre több kutatás igazolja bizonyos élelmiszerek, különösen az antioxidánsokban és más neuroprotektív (idegsejteket védő, neurodegeneratív folyamatokat lassító) vegyületekben gazdag élelmiszerek agyi egészségre gyakorolt kedvező hatását. Például számos tanulmány összefüggésbe hozza a flavonoidokban gazdag étrendet az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázatával. Ezek a fitonutriensek – vagyis olyan anyagok, amelyeket a növények saját egészségük megőrzésére termelnek – csökkenthetik az agyi gyulladásos folyamatokat, megvédhetik az agysejteket a sérülésektől, támogathatják a tanulást és a memóriát. A kávé és a tea pedig fontos flavonoidforrások.” – tette hozzá.

Csak mértékkel
Egyéb tanulmányok a kávét és a teát más egészségügyi előnyökkel, például a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór, bizonyos rákos megbetegedések és a májzsugor kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozták – mondta a Healthline-nak Michelle Rauch, a New Jersey-beli Actor’s Fund Home dietetikusa. 

Ugyanakkor a szakember arra figyelmeztet, hogy a túlzásba vitt kávé- és teafogyasztásnak káros hatásai is lehetnek. „A tea és a kávé tanninvegyületeket tartalmaznak, amelyek túlzott fogyasztás esetén gátolhatják a vas felszívódását. A nagy mennyiségű koffein szintén gondot okozhat: nyugtalansághoz, remegéshez, szapora szívveréshez, álmatlansághoz és szorongáshoz vezet; a teában lévő katechinek pedig befolyásolhatják egyes szív- és vérnyomásgyógyszerek hatását.”

Mennyi az elég?
A kínai tanulmány kitér a kávé- és teafogyasztás optimális mennyiségére is: a kutatók szerint napi három-öt csészényi ital már kedvező hatást gyakorol az egészségre, de még káros mellékhatások nélkül. A kutatások a zöld és a fekete tea különbségére is felhívják a figyelmet: míg 200 ml zöld teában 4-7 mg flavonol található, a fekete teában ennél kevesebb, mert a fermentáció alatt egy része oxidálódik. A Healthline-nak nyilatkozó szakértők hozzáteszik, hogy a tea és a kávé jótékony hatását csökkentheti, ha cukrot, mézet, tejszínt vagy más kalóriadús kiegészítőket adnak hozzá. Scott Kaiser azt tanácsolja, hogy akinél valamilyen okból problémás a tea- vagy a kávéfogyasztás, konzultáljon orvosával, hogy közösen határozzák meg az optimális mennyiséget. 

Szerdahelyi Krisztina

*A UK Biobank nagyszabású, rendszeresen bővülő, világszerte hozzáférhető orvosbiológiai adatbázis és kutatási forrás, ami félmillió brit résztvevő genetikai és egészségügyi adatait tartalmazza.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A wellness nem csak a punnyadásról szól Gyógyhír Magazin

Mesés gluténmentes szakácskönyv segíti az ADHD-s gyerekeket Gyógyhír Magazin

Szívrohama volt? Így változtasson az étrendjén Gyógyhír Magazin

Északon és Délen tudják, hogy mi kell a szívnek! Gyógyhír Magazin

Fókuszban az egészség: fontos fehérjeforrások Gyógyhír Magazin

Mi történik velünk szénhidrát nélkül? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája