

Hogyan erősíti meg az immunrendszert a létfontosságú D- és K2-vitamin?
Meglepő kutatási eredmények láttak napvilágot, amelyekről a fenti címmel megjelent könyvben olvashatunk. Bizonyára hallott már a D-vitamin pozitív hatásairól, de mi a helyzet kulcsfontosságú „partnerével”, a K2-vitaminnal? A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a K2-vitamin is nélkülözhetetlen az egészséges immunrendszerhez, és hiánya összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedések kimenetelének súlyosságával.
„Felfedeztük, hogy a K2-vitamin és a D-vitamin hiánya volt a COVID-19 megbetegedések súlyosságának leglényegesebb rizikófaktora” – írja a Közelebb a COVID REJTÉLY megoldásához című könyv egyik szerzője, Dr. Grace McComsey, az amerikai Cleveland-ben található U.H. Klinikai Kutatóközpont vezetője.
A kutatásban különböző súlyosságú betegeket vizsgáltak. A D- és a K-vitamin-hiány szoros összefüggést mutatott a COVID-19 betegség kimenetelével. Minél nagyobb volt a betegeknél a K-vitamin hiány, annál nagyobb volt a veszélye a súlyosabb tünetek kialakulásának.
Az amerikai mellett dán és holland kutatások is hasonló eredményre jutottak.1,2 A dán vizsgálat megerősítette, hogy a kórházi kezelésre szoruló COVID-19 betegeknek sokkal alacsonyabb volt a K-vitamin-szintje a lakossági átlaghoz képest.
A könyv egyik fő üzenete, hogy szedjünk K2- és D-vitamint, mert ezek együttesen erősítik az immunrendszert, és ezáltal csökkenthetik a koronavírus-fertőzés és valószínűleg más fertőző betegségek lefolyásának súlyosságát.
Sajnos az emberek nagy részének D- és K2-vitaminból hiánya van, mert a mai modern étrend nem biztosít eleget belőlük. Bár a K2-vitamin kis mennyiségben megtalálható állati eredetű élelmiszerekben, pl. a tojássárgájában és a sajtokban, de ez kevés a napi szükséglet biztosításához.
A könyv többről szól, mint a COVID-19
A szerzők kiemelik, hogy a D- és a K2-vitamin ideális párost alkotnak, mert kiegészítik egymás hatásait, szinergiában működnek. Ez tapasztalható mind az immunrendszer, mind a csontok egészségénél is.
A D-vitamin segíti két fehérje képződését, de ezek nem tudnak addig működni, amíg a K2-vitamin nem aktiválja őket. Az egyik fehérje (oszteokalcin) elősegíti a kalcium beépülését a csontokba, míg a másik (MGP) gátolja, hogy a kalcium lerakódjon az erekben.
A könyv beszámol egy 2020-as kutatásról3, melyben azoknak nőtt a legjobban a csontsűrűsége, akik együtt szedték a D- és a K2-vitamint.
Pozitív hatás a szív és érrendszerre is
További érdekesség, amit megtudhatunk a könyvből, hogy a K2-vitaminnak pozitív hatása van a szív- és érrendszerre is. Kutatók szoros összefüggést fedeztek fel az alacsony K2-vitamin-bevitel és a súlyos érelmeszesedés között. Egy 4800 fős holland vizsgálatban4 például azt találták, hogy minél több K2-vitamint vitt be valaki, annál kisebb eséllyel alakult ki nála szívkoszorúér-betegség és annál kisebb volt a halálozási arány is.
A könyvből még sok-sok más érdekességet és gyakorlati tanácsot is megtudhatunk.
Keresse a könyvesboltokban és az internetes könyváruházakban!
Kiadó: MD Publishing Kft.
mdpublishingkft@gmail.com
1 Dofferhoff, Anton S.M. „Reduced Vitamin K Status as a Potentially Modifiable Risk Factor of Severe Coronavirus Disease 2019,” Clinical Infectious Diseases, 2020
2 Linneberg, Allan „The Association of Low Vitamin K Status with Mortality in a Cohort of 138 Hospitalized Patients with COVID-19,” Nutrients, 2021
3 Iwamoto, J. „Effect of Combined Administration of Vitamin D3 and Vitamin K2 on Bone Mineral Density of the Lumbar Spine in Postmenopausal Women with Osteoporosis,” Journal of Orthopaedic Science, 2020, 5(6): 546-551.
4 Geleijnse, J.M. „Dietary Intake of Menaquinone Is Associated with a Reduced Risk of Coronary Heart Disease: The Rotterdam Study,” Journal of Nutrition, 2004, 134(11): 3100–5.