Sokaknak ismerős a gyomorban vagy a torokban jelentkező égő érzés étkezés után. Az esetek többségében a gyomorégés természetes reakció, mégis nagyon zavaró, és tehetünk is ellene.
Mit tehet a gyomorégés ellen?
- Kerülje a nehéz, túlzottan fűszeres fogásokat. Fogyasszon könnyű ételeket gyakrabban, kis mennyiségben.
- Étkezzen lassabban. Az alapos rágás, a lassú étkezés megkönnyíti a gyomorba jutott étel feldolgozását.
- Ne fogyasszon zsíros ételeket. A magas zsírtartalmú ételek hozzájárulhatnak a gyomorégéshez.
- Közvetlenül lefekvés előtt már ne étkezzen. Fekvő helyzetben a sav könnyebben jut vissza a nyelőcsőbe.
- Csökkentse a túlsúlyt. Túlsúly esetén megnövekszik a gyomor belnyomása, ami étkezés után nyitásra kényszeríti a nyelőcső záróizomszelepét.
- Oldja a stresszt és a szorongást. A szorongás felemészt olyan anyagokat, amelyek a savaktól védenek bennünket.
- Kerülje az alkoholfogyasztást. Az alkohol ellazítja a nyelőcső záróizmait, amelyek megakadályozzák a gyomorsav vissza-
- áramlását a nyelőcsőbe.
- Mellőzze a dohányzást. Az alkoholhoz hasonlóan a nikotin is ellazítja a nyelőcső záróizmait, növelve annak valószínűségét, hogy a gyomorsav visszaáramlik a gyomorból.
- Ügyeljen a nemszteroid-tartalmú gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerekre. Ezek tartós szedése károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját.
- Segíthetnek a gyomorvédő, nyálkahártyavédő, gyulladáscsökkentő készítmények. A szintetikus gyógyszerek mellett a kamilla, a lenmag, az orvosi ziliz, a mályvalevél teája vagy az édesgyökér-készítmények is csillapíthatják a gyomorégést.
Szerdahelyi Krisztina
Gyógyhír Magazin