

A nyárral együtt a lazítás időszaka is véget ért, szeptembertől gyerekekre és felnőttekre egyaránt több feladat vár. Ráadásul rövidülnek a nappalok, csökken a hőmérséklet, ami kedvez a megfázást okozó vírusoknak. Ideje felkészíteni a szervezetet a megterhelőbb őszi napokra.
Ilyenkor nemcsak az időjárás változása, de a sokasodó tennivalók és a közösségbe való visszatérés is indokolja a tudatos immunerősítést. Szerencsére még bőséges a választék azokból a zöldségekből és gyümölcsökből, amelyek támogatják a szervezet védekezőképességét.
Mi kerüljön a tányérra?
A cékla gazdag káliumban, folsavban és B-vitaminban, a benne lévő antioxidánsokkal együtt pedig támogatja az immunműködést. Vastartalma ugyan nem kimagasló más növényekhez képest, de a benne lévő vasat a szervezet hatékonyan képes hasznosítani. Ez a céklában található további nyomelemekre is igaz.
A káposzta annyi C-vitamint tartalmaz, mint azonos mennyiségű narancslé. Ezen kívül E-vitamin, K-vitamin és ásványi anyagok is bőven találhatók benne. Akár nyersen, akár savanyítva kínáljuk, felvértezi az immunrendszert a vírusok és baktériumok elleni küzdelemre.
A szárzellert nyersen salátákban, gyümölcsturmixhoz adva is érdemes kipróbálni. Tele van értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal, főleg A-, C-, K-, és B-vitaminokkal, kalciummal, magnéziummal, foszforral, folsavval és káliummal.
A sütőtök esszenciális zsírsavakat, gyulladáscsökkentő béta-
karotint és alapvető ásványi anyagokat tartalmaz. Serkenti a máj működését, remek hashajtó és béltisztító, ezért a méregtelenítő kúrák során is érdemes alkalmazni. Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően az immunrendszer erősítésére is kiváló.
A szőlő káliumban és C-vitaminban gazdag, a kék szőlő héjában található rezveratrolnak pedig rákellenes hatást tulajdonítanak.
A magok nagy mennyiségben tartalmaznak A-, E-, C-vitaminokat, a B-vitamin-csoport vitaminjait, valamint kalciumot, magnéziumot, vasat és káliumot is.
A szilva különösen jót tesz az emésztésnek, mert sok rostot és pektint tartalmaz. Emellett réz, cink, magnézium és számos vitamin gazdagítja.
A körte magas káliumtartalma miatt vízhajtóként is hasznos, és egyéb ásványi anyagok és vitaminok is találhatók benne.
Az alma kivételesen egészséges. Káliumot, A-, B-, C- és E-vitamint, valamint folsavat is tartalmaz. A héját is érdemes fogyasztani, pektintartalma ugyanis kedvezően befolyásolhatja a koleszterinszintet.
Ha többre van szükség
Azoknak, akiknek valamilyen okból legyengült a szervezetük, a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett étrend-kiegészítőkre is szükségük lehet. A következő nyomelemek és vitaminok segíthetnek a betegségek megelőzésében vagy gyorsabb leküzdésében.
D-vitamin:
A szervezetnek szüksége van rá, hogy feldolgozza a kalciumot, és beépítse a csontokba. Emellett erősíti az immunrendszert is. Különösen a napsütés csökkenésével, ősztől tavaszig lehet szükség a D-vitamin pótlására. A 60 év felettieket ez fokozottan érinti, mivel idősebb korban drasztikusan csökken a szervezet által termelt D-vitamin mennyisége.
C-vitamin:
A szervezet számára nélkülözhetetlen C-vitamin erősíti az immunrendszert, véd a szabad gyökök ellen, és csökkenti az oxidatív stresszt. A közhiedelemmel ellentétben a C-vitamin preventív szedése nem akadályozza meg a fertőzéseket, azonban segíthet legyőzni őket. Napi 200–1000 mg enyhíti a megfázás tüneteit, és lerövidíti a betegség időtartamát.
Folsav:
A főként zöldségekben megtalálható vitamin fontos a sejtosztódáshoz. Mivel rendkívül érzékeny a hőre és a fényre, az ősz előrehaladtával, ahogy egyre kevesebb nyers zöldséget fogyasztunk, érdemes megfontolni a pótlását.
Cink:
Serkenti az immunrendszer működését, és véd a megfázás ellen, mivel hatására a vírusok nem tudnak olyan könnyen megtapadni az orrnyálkahártyán. Ezen kívül gátolja a vírusok szaporodását, így megelőzi a megfázást.
Vas:
Szintén serkenti az immunrendszert. A vas felszívódásához fontos a jó C-vitamin-ellátottság. Vegyük figyelembe, hogy a túl sok kávé vagy fekete tea fogyasztása gátolja a vas felszívódását.
Szerdahelyi Krisztina