• 2025. április 24., csütörtök

Ön helyesen mossa meg a zöldségeket?


2025.02.06

A friss zöldségek és gyümölcsök jót tesznek a szervezetünknek, és ilyenkor nyáron végre bőségesen fogyaszthatunk belőlük. De vajon tudjuk, hogyan kell helyesen megmosni őket?



Már gyerekkorunkban megtanultuk, hogy a friss gyümölcsöket és zöldségeket azért kell megmosni, hogy leöblítsük róluk a földmaradványokat és az olyan kórokozókat, mint a bélfertőzést okozó E. Coli baktérium, a szalmonella vagy a rotavírus, illetve megszabaduljunk a növényvédő szerek maradványaitól. 

A folyó víznél nincs jobb
Korábban talán nem jutott volna eszükbe, de a koronavírus-járvány hatására a csomagolt termékek mellett sokan a gyümölcsök, zöldségek felületét is vegyszerrel – szappannal vagy mosószerrel – mossák le. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) nemrégiben közzétett tanulmánya azonban ezt nem javasolja. Mint írják: a termékek porózusak, így a szappan és a háztartási mosószerek az alapos öblítés ellenére is felszívódhatnak a gyümölcsökbe, zöldségekbe, és hosszú távon megbetegedést okozhatnak. Ehelyett, mielőtt elkészítjük és elfogyasztjuk őket, alaposan mossunk meg mindent hideg, folyó víz alatt. A keményebb zöldségeket, például az uborkát vagy a gyökérféléket pedig súroljuk le tiszta, erre a célra fenntartott kefével. Mosás után szárítsuk meg tiszta ruhával vagy papírtörlővel, hogy tovább csökkentsük a felszínen lévő kórokozók számát – javasolja az FDA. 

A mosás a növényvédő szereket is eltávolítja?
A Journal of the Science of Food and Agriculture című folyóirat tanulmánya szerint mosással és áztatással a legtöbb esetben csak a növényvédőszer-maradványok egy részét tudjuk eltávolítani. A szerzők azonban megjegyzik, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának előnyei messze felülmúlják a peszticidek kockázatát. Más szóval, még ha a mosással nem is távolítjuk el teljesen a szermaradványokat, a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jobban védi az egészségünket, mintha kerülnénk őket. Azt se feledjük, hogy a hagyományos módon termesztett élelmiszerekkel összehasonlítva az ökológiai gazdálkodásból származó termékekben bizonyítottan alacsonyabb a peszticidmaradvány-szint. Ha tehetjük, válasszunk organikus zöldségeket, gyümölcsöket – de természetesen ezeket is alaposan mossuk meg fogyasztás előtt.

Szerdahelyi Krisztina


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A wellness nem csak a punnyadásról szól Gyógyhír Magazin

Mesés gluténmentes szakácskönyv segíti az ADHD-s gyerekeket Gyógyhír Magazin

Szívrohama volt? Így változtasson az étrendjén Gyógyhír Magazin

Északon és Délen tudják, hogy mi kell a szívnek! Gyógyhír Magazin

Fókuszban az egészség: fontos fehérjeforrások Gyógyhír Magazin

Mi történik velünk szénhidrát nélkül? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája