

Sokan úgy gondolják, hogy csak ősszel és télen van szükségük immunerősítésre. A legyengült immunrendszer azonban évszaktól függetlenül hajlamosíthat a betegségekre, így a szervezet védekezőképességének megőrzését a nyári hónapokban sem hanyagolhatjuk el.
Vannak kifejezetten nyári betegségek: olyan fertőzések, amelyek ebben az időszakban nagyobb gyakorisággal fordulnak elő, mint az év többi részében. Ilyenek a gyomor- és bélrendszeri fertőzések, a szalmonella, a fertőző szem- és bőrgyulladások, illetve a klímaberendezések működéséhez kapcsolódó légúti megbetegedések. Megelőzésükhöz ilyenkor is érdemes felvértezni a szervezetet a kórokozók ellen.
Szerencsére nyáron egyszerűbb a dolga annak, aki erősíteni szeretné az immunrendszerét. Itt van rögtön a jótékony napfény, amely korlátlanul a rendelkezésünkre áll. A napfürdőzés nemcsak jobb kedvre derít, hanem a D-vitamin termelődésében is fontos szerepet játszik, a D-vitamin pedig jelentősen hozzájárul a védekező rendszer működéséhez. Mivel nagyon kevés élelmiszer tartalmazza, fő forrását a napsugárzás hatására a bőrben végbemenő szintézis jelenti. Spanyol kutatók azt is kiszámolták, hogy nyáron már 10-20 percnyi napozás is elegendő D-vitaminhoz juttatja a szervezetet.
Mozogjunk minél többet a szabad levegőn!
Nemcsak a napsütés, hanem a szabad levegőn végzett mozgás, az úszás, a biciklizés, a kirándulás is jót tesz az immunrendszernek. A fizikai aktivitás növeli a fehérvérsejtek számát, különösen a T-sejtekét, amelyek alapvetően fontosak a betegségek legyőzésében. Figyelem: a testmozgás megelőző intézkedés, aki már elkapta a fertőzést, ne terhelje túl a legyengült szervezetet! Nyáron különösen jól esik utána a hűvös zuhany, ami a bőrt is feszesíti.
S ha mindez nem volna elég, a nyár hozza el a friss, színes zöldségek és gyümölcsök bőségét. Ezek telis-tele vannak olyan értékes tápanyagokkal, amelyek segítenek a fertőzések megelőzésében és leküzdésében. Ilyenek az A-vitaminban gazdag spenót, a salátafélék, a sárgarépa, az édesburgonya; a magas C-vitamin-tartalmú paprika, paradicsom, brokkoli, eper, ribizli; vagy a cinket bőségesen tartalmazó babfélék. S végül ne feledkezzünk meg a prebiotikus ételekről sem (spárga, hagyma, fokhagyma, articsóka, csicsóka, dió stb.), amelyek a bélflóra karbantartásával támogatják a szervezet védekezőképességét.
Szerdahelyi Krisztina