

Régóta tudjuk, hogy bizonyos ételek fogyasztásával természetes módon erősíthetjük szervezetünk védekezőképességét. A következő immunerősítő élelmiszereket akár hetente többször is érdemes beiktatni az étrendbe.
Számos kutatás igazolta, hogy az alacsony rosttartalmú, finomított szénhidrátokban, cukrokban gazdag, nagymértékben feldolgozott élelmiszerek csökkenthetik az immunvédelem hatékonyságát. Ezzel szemben bizonyos ételek olyan tápanyagokat, vitaminokat, ásványi sókat tartalmaznak, amelyek támogatják a szervezet természetes védekezőképességét. Fogyasztásuk az optimális testsúly megtartásában is segít, ami szintén hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez.
Citrusfélék
A C-vitamint közismert forrásai. A C-vitamin általában az oxidációs folyamatokért és a szervezet ellenállóképességéért felelős. Részt vesz a kalcium-anyagcserében, a vas felszívódásában, elősegíti a hormonális szabályozást, és növeli a fehérvérsejtek termelését, ami kulcsfontosságú a fertőzések leküzdésében. A C-vitamin nemcsak támogatja az immunrendszert, de fokozza is működését.
Cinket tartalmazó ételek
A cink nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely hozzájárul az egészséges immunrendszer fenntartásához. Megtalálhatjuk például a marhahúsban, szezámmagban, babban, borsóban, mandulában, sajtokban, spenótban, kiviben, dúsított gabonafélékben, kagylóban.
Keresztesvirágúak
A keresztesvirágú zöldségek, mint a fodros kel, a káposzta, a brokkoli és különösen a brokkolicsíra a szulforafán fontos forrásai.
Ez a vegyület antioxidáns, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Megakadályozza az immunsejtek gyulladását, amivel csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. A legjobb hatás eléréshez csak minimálisan hőkezeljük a zöldségeket!
Fokhagyma
Már a korai civilizációkban is használták a különböző fertőzések ellen. Fő hatóanyaga az allicin, amely erős antioxidáns hatása révén védi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól.
Zöld és fekete tea
Számos vitamin (B2-, C-, D- és K-vitamin), ásványi anyag és növényi vegyület található benne, melyek növelik a szervezet ellenállóképességét. Közülük is kulcsfontosságú az epigallokatekin-gallát (EGCG), ami bizonyítottan szerepet játszik a tea rákellenes, antioxidáns hatásában.
Szerdahelyi Krisztina