• 2025. április 26., szombat

A sokoldalú kurkuma


2024.07.19

A kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta ismeri és alkalmazza. Az élénksárga színű, és különleges aromájú gyógynövény erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő. Emellett a népi tapasztalat szerint a kurkuma csillapíthatja a fájdalmat is.


Fotó: unsplash.com


A jellegzetes élénksárga színű fűszert a Curcumalonga nevű növény gyökeréből és szárából készítik, mégpedig úgy, hogy szárítják, majd porrá őrlik. Ázsia egyik legismertebb fűszere, különösen Indiában kedvelik. Egyaránt használják rizses, húsos, zöldséges ételekbe. Jellegzetes íze van,az indiai világ  „indiai sáfrányként ismeri. Kis mennyiségben használják ételszínezékként is, ezt a csomagolásokon (E 100)-ként fedezhetjük fel.


A jótékony gyógynövény sokféle baj enyhítésére és megelőzésére alkalmazható, az egyik legerősebb természetes gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló.

A keleti gyógymódok sokféle képpen használják. Gyulladáscsökkentő hatása mellett vértisztító, sebgyógyító, légzéskönnyítő, fájdalomcsillapító, emésztésjavító-szerként alkalmazzák. Belső méregtelenítést is végeznek vele, sőt bőrfiatalító kozmetikumként is hatásosnak tartják.

 

A kurkuma illóolaja(1,5-6%) turmeront, dihidro-turmenont, zingiberént, sabinént, cineolt hordoz. Fő komponense a kurkumin, amely a színét is adja. Mindemellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. 

 

Hatóanyagáról, az élénksárga színét is adó kurkuminról a vizsgálatok megállapították, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Kimutatták, hogy a kurkumin serkenti a szervezet immunvédelmét, mert aktiválja a fehérvérsejtek közül a természetes ölősejteket, amelyek a szervezetet veszélyeztető kórokozókat illetve a rákos sejteket pusztítják. 


Bővebben a gyulladáscsökkentésről

A kurkuma az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír. Egy véletlenszerű, kettősvak klinikai vizsgálatban a gyulladáscsökkentésre alkalmazott fenilbutazon hatásait vetették össze a kurkuma hatásaival, reumás ízületi gyulladásban szenvedők körében.

A kutatás eredményei szerint a kurkuma hatékonyan vett részt a reggel jelentkező ízületi merevség oldásában, az ízületi ödéma csökkentésében, a fizikai terhelhetőség fokozásában.

A kurkuma jótékony betegségmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén méltó étrend-kiegészítője lehet a mindennapoknak, különösen az enyhe ízületi fájdalmak fennállta esetén. Nem javasolt várandósság idején, mivel fokozhatja a méh simaizomzatának összehúzódását. Azonban szülés után az ájurvéda a méhösszehúzódás elősegítésére ajánlja.

A kurkumin egészségvédő, preventív alkalmazásának lehetőségeit, pontos hatásmechanizmusát még most is kutatják. Addig is: a távol keleti ízekre nyitott, kísérletező kedvűek fűszerként mindenképpen bátran próbálkozhatnak vele!


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Ízületet támogató tápanyagok Gyógyhír Magazin

Egy ősi gyógynövény, amely segít megszüntetni a fájdalmat Gyógyhír Magazin

Borsmenta: 2024-ben az év gyógynövénye volt Gyógyhír Magazin

Milyen gyógynövényeket fogyasszunk megfázásra? Gyógyhír Magazin

Hogyan melegítsük fel testünket? Gyógyhír Magazin

Töltsük meg gyógyító illatokkal a lakást Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája