

A vas hiányát nemcsak a sápadtság, a fáradékonyság, a hajhullás vagy a köröm töredezettsége jelzi: a fokozott hajlam a fertőző megbetegedésekre szintén arra figyelmeztethet, hogy ideje feltölteni szervezetünk vasraktárait.
Testünk természetes folyamatai és bizonyos életmódbeli körülmények egyaránt növelhetik a vashiány kockázatát. Ha veszélyeztetettek vagyunk, gondoljunk a hatékony, biztonságos vaspótlásra. Összegyűjtöttük, hogy milyen tényezőkre érdemes leginkább odafigyelni.
A légúti fertőzések szezonja: Mivel a vas hiánya az immunrendszert is károsítja, az őszi-téli hónapokban a szokásosnál is fontosabb a pótlása.
Menstruáció: A havi vérveszteség miatt a termékeny női szervezetnek több vasra van szüksége, különösen erős vérzés esetén.
hirdetés
Terhesség és szoptatás: A várandós és szoptató kismamák vasszükséglete jelentősen megnő. A vashiány, illetve a vashiányos vérszegénység az anya és a magzat egészségét egyaránt veszélyezteti, ezért már a terhességre való felkészülés idején érdemes gondolni a megfelelő vasbevitelre.
Serdülőkor: A kamaszkori intenzív növekedés fiúknál és lányoknál is fokozott vasszükséglettel jár. Mivel a lányok ebben a korban kezdenek el menstruálni, náluk még fontosabb lehet a vaspótlás.
Sportolás: Intenzív terhelés esetén a szervezetnek több vasra van szüksége. Az izmok megfelelő működéséhez a mioglobin nevű oxigénkötő fehérje is hozzájárul, amelynek a vas az egyik alkotóeleme. Vashiányos állapotban a mioglobin nem tudja hatékonyan ellátni a szerepét, és kevesebb oxigén jut az izomsejtekbe.
Egyoldalú diéta, vegetáriánus étrend: A vas legkönnyebben állati eredetű élelmiszerekkel – vörös húsokkal, belsőségekkel, kagylófélékkel, tojással – kerül a szervezetbe. Bár a fehér húsok, egyes gabonafélék és zöldségek is tartalmaznak vasat, a szervezetünk ezekből csak nagyon keveset tud hasznosítani. Ezért egyes diéták, illetve a vegetarianizmus is kockázati tényezőt jelentenek.
Bizonyos betegségek: vérveszteséggel járó betegségek (pl. aranyér, orrvérzés, a gyomor-bél traktus vérzése), felszívódási zavarok (gluténérzékenység, gyulladásos bélbetegség), krónikus gyulladások, illetve az elhízást kísérő állandó, kisfokú, az egész szervezetet érintő gyulladás is növeli a vashiány kialakulásának esélyét.
Szerdahelyi Krisztina