

Vannak olyan ételek, amelyek bizonyítottan csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Sokat tehet saját és családja egészségéért, ha nagyobb helyet ad ezeknek az étrendben. Hogy pontosan milyen ételekről is van szó? Mutatjuk!
A daganatos megbetegedések a második leggyakoribb halálokot jelentik Magyarországon, a KSH adatai szerint 2018-ban az összes elhunyt 25,4 százaléka szenvedett rákban. Mivel a betegség kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak, azoknak, akiknek a családjában előfordult, érdemes nagyon odafigyelni az egészséges életmódra. Ez magában foglalja a mozgást, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást és természetesen a táplálkozást is. Ez utóbbival foglalkozunk most részletesebben, összeszedtünk néhányat azon ételek közül, amelyek megelőzik vagy lassítják a rák kialakulását.
Brokkoli – kedvező hatása szulforafán nevű összetevőjének köszönhető, amelyről bebizonyították, hogy 75 százalékkal (!) csökkenti a mellrákos sejtek számát és méretét. Nagyon hatékony volt prosztatarák, valamint végbél- és vastagbélrák esetén is.
Répafélék – a healthline.com egészségügyi ismeretterjesztő portál szerint több tanulmány igazolja, hogy gyomorrákban a kontrollcsoportnál 26 százalékkal kevesebben szenvedtek azok közül, akik nagy mennyiségű répát fogyasztottak. A prosztata-
rák esetében 18 százalék volt ugyanez az arány.
Bab – a bab gazdag rostban, ami lassíthatja a végbél- és vastagbélrák kialakulását. Ezt az összefüggést humán illetve állatkísérletekkel is igazolták.
Bogyók – nagy mennyiségben találhatók bennük antocianinok, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező növényi pigmentek. Kutatásokban már hét nap után ki tudták mutatni a rákos sejtek számának csökkenését azoknál, akik bogyós gyümölcsök kivonatát vitték be a szervezetükbe. A málna, fekete ribizli, áfonya, szeder és társaik fogyasztását akár napi szinten érdemes beiktatni az étrendünkbe – fagyasztott formában télen is elérhetőek.
Fahéj – több kedvező élettani hatását ismerjük, csökkenti például a vércukorszintet és enyhíti a gyulladásokat. Kutatásokban azt is sikerült igazolni, hogy a rákos sejtek terjedésének sebességét is mérsékli.