• 2025. április 24., csütörtök

(T)együnk a feledékenység ellen!


2024.09.27

Koncentrálóképességünk az idő múlásával romlik, minél idősebb az ember, annál könnyebben hagy ki a figyelme. De ennek nem feltétlenül kell így lennie: szellemi teljesítményünk javulásához többféleképpen hozzájárulhatunk, az egyik lehetőség az „okos” étrend bevezetése.



A memóriazavarok többsége nem örökletes. Kutatások bizonyítják, hogy akik idősebb korban is szellemileg aktív életmódot folytatnak, azoknak kevésbé romlik a koncentrációs képességük. Emellett fontos szerepe van az elegendő alvásnak, a rendszeres testmozgásnak, a kellő folyadékbevitelnek és az egészséges táplálkozásnak is. Összegyűjtöttünk néhány étkezési tanácsot, amelyek jó eséllyel segítenek a szellemi teljesítőképesség fenntartásában.

Koffeinnel az éberségért
Nincs olyan csodaszer, ami okosabbá teszi az embert, vagy megnöveli az IQ-ját, de bizonyos anyagok, például a koffein, segíthetnek a koncentrálásban. A kávéban, a csokoládéban, az energiaitalokban és egyes gyógyszerekben, táplálékkiegészítőkben is megtalálható koffein éberebbé teszi az embert, bár a hatása rövid távú. A mennyiségre azonban figyeljünk: túlzásba vitt fogyasztása zaklatottságot, idegességet okozhat. 

Cukor: gyors segítség
A cukor üzemanyagforrás az agynak. Nem a cukortartóban lévő kristálycukorról van szó, hanem a glükózról, amelyet a szervezetünk az elfogyasztott ételekből feldolgoz. Például egy pohár gyümölcslé rövid távon feldobhatja a memóriát, a gondolkodást és a mentális teljesítőképességet. Ez esetben is legyünk mértékletesek: ne feledkezzünk meg a túl sok cukor egészségkárosító hatásáról. 

A jó reggeli beindítja az agyműködést
A civilizációs életmód következményeként sokan kihagyják a reggelit. Pedig számos tanulmány igazolta, hogy a reggeli étkezés javíthatja a rövid távú memóriát és a figyelmet: azok a diákok, akik reggeliznek, általában jobban teljesítenek, mint azok, akik nem. A kutatók „agy-üzemanyaglistáján” 
előkelő helyen szerepelnek a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonák, a tejtermékek és a gyümölcsök. Csak ne essünk túlzásba: a tanulmányok azt is megállapították, hogy a túl sok kalóriát tartalmazó reggeli akadályozza a koncentrációt.

Tojás az egészséges memóriáért
A tojás proteint, B12 vitamint és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz – ez mind remek táplálék az agynak. Emellett kolin, vagyis egy olyan B-komplex tápanyag is van benne, ami kedvezően hat a memóriára, segíti a tanulás hatékonyságát, és még az Alzheimer-kór kockázatát is csökkenti. Sokan tartanak a tojás koleszterintartalmától, pedig az agynak nagy szüksége van rá. Testünk legzsírosabb szerve az agy (60 százalékban zsírból áll), szervezetünk koleszterinjének 25 százaléka itt koncentrálódik.

A hal az agy építője
A hal nemcsak fontos fehérjeforrás, de magas omega-3 zsírsavtartalma miatt hozzájárulhat az agy egészséges működéséhez. Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend segít megelőzni a demencia és a stroke kockázatát, gátolja a mentális hanyatlást, és elősegítheti a memória javulását. Az agy és a szív egészségének megőrzéséhez már heti kétszeri halfogyasztás is hozzájárulhat.

Egészséges nassolás diófélékkel, csokoládéval 
A diófélék és különféle olajos magvak gazdag forrásai az antioxidáns E-vitaminnak, amely egyes tanulmányok szerint szerepet játszik a kognitív funkciók romlásának megfékezésében. Az étcsokoládé ugyancsak bővelkedik antioxidánsokban, és természetes stimulánsokat – például koffeint – tartalmaz, amelyek segíthetik az összpontosítást. Fogyasszunk belőlük naponta, mértékkel.

Fogyasszunk avokádót 
A telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint, káliumot, foszfort, vasat, nátriumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmazó avokádó jó hatással van a szív- és érrendszerre, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Mindezzel hozzájárul az érrendszer egészségéhez, s ezáltal a szív és az agy optimális működéséhez.

Az áfonya mint szupertáplálék
Állatkísérletek szerint az antioxidánsokban gazdag áfonya segíthet megvédeni az agyat a szabad gyökök károsító hatásától, és csökkentheti az életkorral összefüggő állapotromlás, például az Alzheimer-kór vagy a demencia kockázatát. 

Fontos az egyensúly
Talán elcsépeltnek hangzik, de igaz: ha az étrendből hiányoznak az alapvető tápanyagok, az károsíthatja a koncentrálóképességet. A túl kevés és a túl sok kalóriabevitel szintén megzavarhatja az összpontosítást. A változatos, egészséges ételekből álló, kiegyensúlyozott étrenddel azonban szellemi teljesítőképességünk is javulhat. 

Szerdahelyi Krisztina


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A wellness nem csak a punnyadásról szól Gyógyhír Magazin

Mesés gluténmentes szakácskönyv segíti az ADHD-s gyerekeket Gyógyhír Magazin

Szívrohama volt? Így változtasson az étrendjén Gyógyhír Magazin

Északon és Délen tudják, hogy mi kell a szívnek! Gyógyhír Magazin

Fókuszban az egészség: fontos fehérjeforrások Gyógyhír Magazin

Mi történik velünk szénhidrát nélkül? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája