• 2025. április 24., csütörtök

Palócleves gluténmentes csipetkével


2020.12.15

Egy szürke, hideg napokra ajánlott házias ízvilágú, lélekmelegítő leves Nemes Dóra, azaz Mentes Anyu szakácskönyvéből. Gluténmentes csipetkével készül, úgyhogy a gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. 



Hozzávalók (6 adaghoz):


2 evőkanál növényi olaj 

1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva

2-3 teáskanál pirospaprika

25-30 dkg sertéscomb felkockázva

3-3 szál sárgarépa és fehérrépa felkarikázva

25-30 dkg zöldbab (mirelit) 

30 dkg burgonya felkockázva

só, bors ízlés szerint

néhány babérlevél

1 kisdobozos (laktózmentes) tejföl

A gluténmentes csipetkéhez: kb. 9 dkg gluténmentes liszt + 1 tojás + só

 


Elkészítés:


A lábosban forrósítsuk fel az olajat, és pároljuk üvegesre a vöröshagymát. Tegyük bele a pirospaprikát és a húst, keverjük jól össze, és pár percig pirítsuk a paprikás hagymán. Majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a babérlevelet és főzzük kb. 30 percig. Tegyük bele a répát és a fehérrépát, öntsünk még rá vizet, és főzzük újabb 10 percig. Ekkor adjuk hozzá a burgonyát és a zöldbabot, újra öntsük fel vízzel (attól függően, hogy milyen sűrű levest szeretnénk, ebből lehet gulyás és leves is). Ha minden megfőtt, a tejfölt adjuk hozzá több részletben, keverjük el jól, és forraljuk össze az egészet még egyszer.  

A gluténmentes csipetkéhez gyúrjuk össze a tojást sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz. Kemény tésztátkell, hogy kapjunk. (A liszt mennyisége (8-10 dkg) attól függ, hogy melyik márkájú lisztkeveréket használjuk, de jócsipetkét csinálni mindegyikből lehet.) Lisztes kézzel csipegessünk belőle pici darabokat. Közben forraljunk vizet egy lábosban, sózzuk meg, és ha felforrt, tegyük bele a csipetkéket. Miután feljöttek a víz tetejére, még pár percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és félretesszük. A gluténmentes csipetkét jobb külön főzni, és csak tálaláskor beletenni a levesbe. 

A Mentes Anyu szakácskönyve című kiadvány EZEN a linken vásárolható meg.


Gyógyhír Magazin

Még több recept


Zöldséges töltött krumplislepény Gyógyhír Magazin

Ropogós zabkeksz Gyógyhír Magazin

Francia lecsó Gyógyhír Magazin

Piri-piri csirke Gyógyhír Magazin

Fagylalt erdei gyümölcsökkel és forró vaníliaöntettel Gyógyhír Magazin

Zöld spárgás bevert tojás Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája