

Egy szürke, hideg napokra ajánlott házias ízvilágú, lélekmelegítő leves Nemes Dóra, azaz Mentes Anyu szakácskönyvéből. Gluténmentes csipetkével készül, úgyhogy a gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Hozzávalók (6 adaghoz):
2 evőkanál növényi olaj
1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
2-3 teáskanál pirospaprika
25-30 dkg sertéscomb felkockázva
3-3 szál sárgarépa és fehérrépa felkarikázva
25-30 dkg zöldbab (mirelit)
30 dkg burgonya felkockázva
só, bors ízlés szerint
néhány babérlevél
1 kisdobozos (laktózmentes) tejföl
A gluténmentes csipetkéhez: kb. 9 dkg gluténmentes liszt + 1 tojás + só
Elkészítés:
A lábosban forrósítsuk fel az olajat, és pároljuk üvegesre a vöröshagymát. Tegyük bele a pirospaprikát és a húst, keverjük jól össze, és pár percig pirítsuk a paprikás hagymán. Majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a babérlevelet és főzzük kb. 30 percig. Tegyük bele a répát és a fehérrépát, öntsünk még rá vizet, és főzzük újabb 10 percig. Ekkor adjuk hozzá a burgonyát és a zöldbabot, újra öntsük fel vízzel (attól függően, hogy milyen sűrű levest szeretnénk, ebből lehet gulyás és leves is). Ha minden megfőtt, a tejfölt adjuk hozzá több részletben, keverjük el jól, és forraljuk össze az egészet még egyszer.
A gluténmentes csipetkéhez gyúrjuk össze a tojást sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz. Kemény tésztátkell, hogy kapjunk. (A liszt mennyisége (8-10 dkg) attól függ, hogy melyik márkájú lisztkeveréket használjuk, de jócsipetkét csinálni mindegyikből lehet.) Lisztes kézzel csipegessünk belőle pici darabokat. Közben forraljunk vizet egy lábosban, sózzuk meg, és ha felforrt, tegyük bele a csipetkéket. Miután feljöttek a víz tetejére, még pár percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és félretesszük. A gluténmentes csipetkét jobb külön főzni, és csak tálaláskor beletenni a levesbe.
A Mentes Anyu szakácskönyve című kiadvány EZEN a linken vásárolható meg.