• 2025. december 15., hétfő

Ropogós zabkeksz


2024.07.14

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, egészséges ropogós zabkeksz Nemes Dóra, azaz Mentes Anyu szakácskönyvéből. A méz elhagyásával hozzáadott cukortól is mentes lesz a sütemény.



Hozzávalók (10 nagyobb kekszhez): 

 
10 dkg gluténmentes zabpehely

7,5 dkg gluténmentes univerzális lisztkeverék

csipet só

16 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (nálunk 4 dkg negyedannyi édesítőszer)

1 kiskanál őrölt fahéj

1 teáskanál gluténmentes sütőpor

10 dkg vaj

1 teáskanál vaníliakivonat

2 evőkanál cukrozatlan növényi tejhelyettesítő ital (pl. mandulaital)

1 evőkanál méz (elhagyható) 

 

Elkészítés: 

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A tésztához egy tálban keverjük össze a zabpelyhet a liszttel, a sóval, az édesítővel, a fahéjjal, a sütőporral. Ezután lassan, óvatosan olvasszuk fel a vajat a mézzel (ha használunk), adjuk hozzá a vaníliakivonatot, keverjük a lisztes keverékhez, végül adjuk hozzá a növényii talt. Keverjük össze alaposan. 
Tegyünk a tésztából diónyi gombócokat a sütőpapírra, egymástól legalább 5 centiméter távolságra. Picit lapogassuk meg mindegyiket, majd süssük saranybarnára. Kb. 10-12 perc alatt kész.


Gyógyhír Magazin

Még több recept


Sütőben sült cékla és édesburgonya Gyógyhír Magazin

Teljes értékű fehérje – mit is jelent valójában? Gyógyhír Magazin

Mentes diéták: hogyan ne diétázzunk? Gyógyhír Magazin

Minden, amit érdemes tudni a tojásról Gyógyhír Magazin

Miért egészséges naponta enni 1 tojást? Gyógyhír Magazin

Sütési tippek inzulinrezisztenciával küzdőknek Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
decemberi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája