

Nemes Dóra, a Dívány újságírójának könyve bármelyik konyhának hasznára, díszére válhat. Remek karácsonyi ajándék, de különösen azok számára nélkülözhetetlen, akik szeretnének akkor is finomat és sokfélét enni, ha valamilyen diétát követnek.
A szerző évek óta foglalkozik egészséges ételek, tisztítószerek és kozmetikumok házi előállításával, mivel úgy gondolja, minél kevesebb káros és felesleges vegyi anyagot viszünk be a szervezetünkbe és a környezetünkbe, annál többet teszünk önmagunkért és a családunkért.
Mentes receptekkel, alternatív alapanyagokkal először „csak” meggyőződésből kísérletezett, amikor pedig kiderült, hogy a családja inzulinrezisztenciával és gluténérzékenységgel érintett, teljes reformot hajtott végre.
„Rengeteg mindent kipróbáltam és közben persze sokat bosszankodtam is – például amikor kiderült, hogy egy-egy ‘remek, jól bevált recept’ vagy aranyárban kapható alternatív alapanyag egyáltalán nem működik –, de nem adtam fel” – mondja.
És győzött. Elsősorban a „kóros kilók” felett, mert látványos a változás, amit elért. Hosszabb távon azonban nemcsak a „divatos formát”, hanem annál sokkal többet: az egészséges élet lehetőségét tette elérhetővé a családja számára.
Dóri a receptek tökéletesítésébe rengeteg pénzt, időt és energiát fektetett. Érdemes mindezeket megspórolni, és az értékes tapasztalatokat egyszerűen átvenni tőle.
A Mentes Anyu szakácskönyv annak is melegen ajánlott, aki „csak” egészséges és/vagy karcsú akar maradni, és annak is, aki már küzd valamilyen táplálkozási nehézséggel.
A válogatott receptek alapján akár többhetes menüt is össze lehet állítani, mindezt gyorsan elkészíthető ételekből, hogy maradjon idő a családra is. A reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégváráson át a születésnapig minden étkezésre és alkalomra található benne könnyű és finom fogás.
A több mint ötven recept között vannak könnyű és gyors reggelik, ízletes levesek, izgalmas főfogások, édes és sós sütik, meg persze nassolnivalók is.
A receptekről érdemes tudni, hogy nem mindegyik mindenmentes, de mindegyik mentes valamitől. Sokféle vegetáriánus és vegán, tej- és tojásmentes étellel, nagyon sok gluténmentes recepttel és alaprecepttel – pizza, kifli, piskóta – fogunk találkozni, de a legtöbb természetesen cukormentes receptből van – tekintettel az inzulinrezisztensekre, valamint arra, hogy a legtöbben, akik valamilyen mentességet követnek, általában a hozzáadott cukrot is kerülik.
Az összes receptet el lehet készíteni hagyományos alapanyagokból is!
Mindehhez jönnek Ruzsovics Dorina fotói és Szarka Dorottya dietetikus szakértő tippjei. A könyv végén „Mit-honnan” lista segít tájékozódni a mentes alapanyagok, éttermek, cukrászdák, pékségek között. A kötet 152 oldalas, szép, színes-szagos kivitelben jelent meg november végén.
A könyv IDE kattintva megrendelhető.