

„Minden betegség a belekben kezdődik” – írta Hippokratész, az egyik nagy ókori orvos. Ma hajlamosak vagyunk elfeledkezni erről, és az emésztésen sem gyakran rágódunk, jellemzően csak akkor jut eszünkbe, ha nem jól működik, és kellemetlen tüneteink vannak. Vajon miért vesszük félvállról testünk jelzéseit?
Naponta fürdünk, fogat, hajat mosunk, tiszta ruhába bújunk, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni belsőnk tisztaságáról, egészen addig, míg valamilyen betegség rá nem döbbent minket ennek fontosságára. Dr. Berki Emília belgyógyász háziorvos szerint a táplálkozás megváltoztatása önmagában sokszor már nem elegendő a rossz bélműködés következtében kialakult, idültté vált megbetegedések kezelésére. A helyes étkezés amellett, hogy testi és lelki jóllétünk egyik meghatározója, az immunerősítés fontos alapköve is. Bélrendszerünkben dől el ugyanis, hogy a szervezetünk egyes vitaminokból, illetve az ásványi anyagokból mennyit tud majd hasznosítani, az egészséges bélflórán keresztül pedig belülről segíti szervezetünk ellenállóképességét.
Fa és flóra
A doktornő megfogalmazása szerint csak egészséges bélrendszer teszi lehetővé az egészséges életet. Mint ahogy a fának fontos az egészséges gyökérzet, amely egészséges talajból táplálkozik, úgy fontos az egészséges bélrendszer és annak táplálása. Már Hippokratész is leírta, hogy a belekben élő baktériumoknak létfontosságú feladatuk van: lebontják a cellulózt, nélkülözhetetlen vitaminokat termelnek, és folyamatos edzésben tartjákaz immunrendszerünket (az immunanyagok 70% a belekben termelődik), ezért olyan fontos, hogy a bélflóra – vagyis a szervezetünkben élő mikroorganizmusok összessége –, ne károsodjon.
Emésztőrendszerünk valójában egy zárt cső, amely a szánknál kezdődik, és a végbélnyílásban végződik. Ennek a több mint 8 méter hosszú, pulzáló csőnek legfontosabb feladata a tápanyagok lebontása és vérbe juttatása – magyarázta lapunknak a szakember. Másodsorban immunvédelmet biztosít, és megakadályozza, hogy a különböző káros anyagok a szervezetünkbe jussanak.
Az egészségesen működő bélrendszer a nem kívánt anyagokat kiválasztja és kiüríti. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a bélflórában élő 4–500 fajta baktérium folyamatosan változik, alkalmazkodva a környezeti hatásokhoz a diétához, a klimatikus viszonyokhoz stb.
Az újszülötteknek gyakorlatilag még egyáltalán nincs immunrendszerük, hiszen magzatként az anyaméhben szinte teljesen steril körülmények között fejlődhettek, és a külvilág kórokozóival először csak a szülőcsatornán áthaladva találkoztak. A legerősebb védelmet az anyatej adja a babáknak, akiknek a szervezete lassanként, nagyjából három év alatt kifejleszti a védekezési mechanizmusokat a kórokozókkal szemben.
A baktériumoktól általában félünk, pedig testünk felületén és szervezetünkben (a bőr hámján, a száj nyálkahártyáján, a hüvely falán és a vastagbélben) számos baktériumfaj lakozik még akkor is, amikor makkegészségesek vagyunk. Közülük a vastagbélben lévő baktériumok a bélflóra részét képezik.
A flóra egy latin kifejezés, magyarul azt jelenti: valamely vidék növényzete. Ez pedig utalás arra, hogy a baktériumokat rendszertanilag a növényvilághoz soroljuk – magyarázta dr. Berki Emília.
A stabil immunrendszer vitaminjai
A szervezet védekezőképességének működtetéséért a nyirokszervek és nyirokcsomók szervrendszere felel, és nagyon fontos szerepet játszik benne a bélrendszerben élő 1-2 kilogrammnyi baktérium is. Ez utóbbiak különféle törzsei az úgynevezett bélflóra részét képezik, amihez a hasznos baktériumok mellett a kórokozókat is hozzá kell számítanunk. A rendszer csak akkor működik ez a rendszer megfelelően, ha a kettő aránya ideális, azaz 85–15 százalék a hasznos baktériumtörzsek javára. Ha ez az egyensúly megbomlik egy antibiotikum-kúra, stressz, esetleg helytelen étkezés miatt, akkor a szervezet védekezőképessége gyengül, és különféle bélpanaszok (hasfájás, puffadás, hasmenés) jelentkeznek.
A szervezet természetes ellenálló képessége javítható, ha az étrend megfelelő mennyiségben tartalmaz fehérjéket, az ásványi anyagok közül vasat, szelént, magnéziumot, rezet, cinketés vitaminokat, C, D, E, A, B2, B6, B12 vitamint. Az élelmiszerek közül közismerten pozitívan befolyásolják a bélflórát a friss zöldségek, gyümölcsök, a savanyított – erjesztett ételek (joghurt, kefir, kovászolt termékek), a hüvelyesek és a zöldfűszerek.
Dózsa-Kádár Dóra