

Ugye ismerős az intés, amellyel a fájdalmas, vizelési nehézségekkel is járó húgyúti fertőzések elkerülésére figyelmeztettek bennünket a szüleink? De vajon tudjuk-e, valójában mi a felfázás? És mi köze van a hideghez?
Kezdjük rögtön a tévhitek eloszlatásával: a népi elnevezéssel felfázásnak emlegetett betegséget nem a vizes fürdőruhában vagy a hideg kövön való ücsörgés okozza. A felfázás valójában a húgyutakat érintő bakteriális fertőzés, amelyen a nők többsége élete során legalább egyszer átesik. Kialakulásáért elsősorban a húgycső felől a húgyutakba kerülő kórokozók a felelősek, amelyek elszaporodva jó pár napnyi kellemetlenséget okoznak.
A fertőzést a vizelet szagának és színének változása, sürgető, állandó vizelési inger, égő vagy fájdalmas vizeletürítés, alhasi fájdalom, egyes esetekben láz is jelezheti. A tüneteket a húgycsőben elszaporodó baktériumok okozzák, melyek irritálják a húgycső, illetve a húgyhólyag belsejét borító nyálkahártyát.
A húgyúti fertőzés feljebb hatolva a veséket is érintheti, ami súlyos betegséghez vezethet. A veséket érintő fertőzés tünetei között találjuk a deréktáji fájdalmakat, a lázat és hidegrázást, a hányingert és hányást, illetve az általános gyengeséget, rossz közérzetet.
hirdetés
Mi okozza a bajt?
A húgyúti fertőzés egyik kiváltó oka, ha a széklettel a bőrre kerülő baktériumok (leggyakrabban az E. coli) – a női test anatómiájából adódóan viszonylag rövid úton – eljutnak a húgycsőbe, onnan pedig a hólyag irányába. Szexuális együttlét során is kialakulhat a fertőzés: a hüvelyből, illetve a férfi nemi szervéről átkerülő baktériumok lehetnek a felelősek – ezt a megfelelő szexuális higiéniával, az érintett területek tisztán tartásával lehet elkerülni.
A hiányos intimhigiénia további veszélyforrás – a rendszeres, napi szintű tisztálkodás a fertőzést okozó székletmaradványok eltüntetéséhez is nélkülözhetetlen. Ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról sem a mellékhelyiség felkeresése előtt és után. Érdemes megfontolni a nedves törlőkendő használatát – az irritáció kockázata miatt az illatmentes változatokat javasoljuk.
Hogyan csökkentsük a kockázatot?
Szerdahelyi Krisztina