

Az antioxidánsok segítenek megóvni szervezetünket a sejtkárosító szabad gyökök támadásától. Leginkább változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással juthatunk hozzájuk.
Az antioxidánsokban gazdag étrend csökkenti a krónikus oxidatív stressz okozta betegségek, például a szív- és érrendszeri elváltozások vagy a rák kockázatát. Az nem világos, hogy a védőhatás pusztán az antioxidánsoknak, az élelmiszerekben lévő egyéb anyagoknak, vagy a kettő kombinációjának köszönhető-e. Mindenesetre jól tesszük, ha étrendünkbe felvesszük a következő tápanyagokat tartalmazó élelmiszereket.
hirdetés
Karotinoidok
A több mint 600-féle karotinoid közül a béta-karotin, a likopin és a lutein a legismertebbek. Keressük a vörös, narancs és mélysárga színű zöldségeket, gyümölcsöket és néhány sötétzöld leveles zöldséget – például az édesburgonyát, spenótot, sárgarépát, paradicsomot, kelbimbót, sütőtököt, brokkolit vagy sárgabarackot.
E-vitamin
Számtalan kutatás igazolta szerepét a rákos sejtek képződésének gátlásában és az érelmeszesedés megelőzésében. Más antioxidánsokkal, például a C-vitaminnal együttműködve fejti ki jótékony hatását. Forrásai növényi olajok, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonafélék, mandula, avokádó, földimogyoró, paprika, spenót, napraforgómag.
C-vitamin
Talán a legnépszerűbb antioxidáns, amely a sebgyógyulást, a kollagéntermelést, a vas felszívódását és a kalcium-anyagcserét is elősegíti. Tartalmazza többek között a csipkebogyó, a fekete ribizli, a homoktövis, az eper, a paprika, a paradicsom, a brokkoli vagy a citrusfélék.
Szelén
Esszenciális mikroelem, számos enzim alkotórésze, amelyre minden sejtünknek szüksége van. Felvehetjük halfélékből, kagylóból, marhahúsból, baromfiból, árpából és barna rizsből is.
Cink
Olyan kulcsfontosságú funkciókhoz szükséges mikroelem, mint a genetikai aktivitás szabályozása, a szénhidrát-anyagcsere és a vércukorszint egyensúlyának fenntartása. Tartalmazza a marhahús, a baromfi, az osztriga, a garnélarák, a szezámmag, a tökmag, a csicseriborsó, a lencse, a kesudió.
Polifenolok
Gyulladáscsökkentő, érvédő és daganatellenes hatásukról ismert szerves vegyületek. Megtalálhatók az almában, szőlőben, fekete ribizliben, szederben, áfonyában, kakaóban, teában vagy a vörösborban.
Szerdahelyi Krisztina