

A recept a Bethesda kórház Receptre írva – így főzünk a Bethesda Gyermekkórházban című szakácskönyvében jelent meg. Dr. Sűrű Diána, az intézmény jogásza tette közzé.
Fotó: Bese Nóra
Hozzávalók
2 közepes méretű cukkini
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál kókuszzsír vagy olaj
2 evőkanál tárkony
2 dl húsleves vagy húslé
75 g tejföl, vegánoknak növényi tejföl vagy krém
citrom vagy lime leve
A körethez: rizs, 2 tojás, liszt, só, bors, zöldfűszerek (bazsalikom, oregano)
Elkészítés:
A cukkinit 1x1 centis kockákra vágni (én nem hámozom meg). A vöröshagymát és a fokhagymát kókuszzsíron vagy olajon megdinsztelni, arra jön a cukkini, megsózni, majd beletenni két evőkanál tárkonyt és úgy kavargatni. 2 dl húslevessel/húslével feleresztem (vegán verzióban vízzel). A cukkini 3/4-ét kivenni, hozzátenni 75g tejfölt (vegánoknak: növényi tejfölt, krémet) és leturmixolni, utána visszaönteni és még egyszer összerottyantani. (Én szeretem, ha vannak benne darabok, de le lehet turmixolni az egészet is.) A tányéron mindenki beletehet pár csepp citrom vagy limelevet.
Rizsgombócfasírt: egy bögre főtt rizsbe belekeverni két egész tojást, megfűszerezni (só, bors, zöldfűszerek), panírba forgatni (nedves-ragacsos csicseriborsólisztbe forgatva látványos sárga színe lesz, és gluténmentes is), majd zsírban vagy olajban megsütni. Ha túl száraz, a panírozás előtt lehet bele tenni egy kevés tejfölt vagy bármilyen levet, például hús- vagy zöldséglevest vagy vizet.