• 2025. április 24., csütörtök

Természetes módon az öregedés ellen


2025.01.16

Antioxidánsoknak azokat az anyagokat nevezik, amelyek védik szervezetünket az úgynevezett szabadgyökök, illetve más oxidáló anyagok káros hatásától. Az antioxidánsok lehetnek az élő szervezetben, illetve a táplálékban található természetes vagy mesterséges vegyületek. Miért fontos a pótlásuk?



Aszabadgyökök szervezetünkben az anyagcsere-folyamatok során keletkeznek. Fontos jellemzőjük, hogy környezetükkel azonnal reakcióba lépnek, károsíthatnak, átrendezhetnek egyes molekulákat. Bizonyított, hogy fontos szerepet játszanak az öregedésben, a kollagén kötőszöveti rostok károsításában, a bőr ráncosodásában, víztartalmának csökkenésében.

Antioxidáns alatt pedig leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük. Ezek az anyagok rendszerint szerves vegyületek, de akadnak közöttük fémek is.

Akkor van baj, ha felborul az egyensúly
Szervezetünkben a szabadgyökök és az antioxidánsok egyaránt megtalálhatók, és folyamatosan küzdenek egymással. Problémát az okoz, amikor az arány felborul a szabadgyökök javára. 

Ezt többféle körülmény kiválthatja: stresszes helyzetben például a kiserek keringése elégtelenné válik, emiatt pedig oxigénhiány alakul ki, ami a kémiai szabadgyökök felszabadulásához vezet. Küzdhetünk viszont a szabadgyökök keletkezése ellen aktív élettel, valamint minél kevesebb alkohol, nikotin és koffein fogyasztásával. 

Adódhatnak azonban olyan élethelyzetek, amikor családi vagy munkahelyi kötelezettségeink miatt kénytelenek vagyunk egy-egy stresszesebb időszakot átélni. Ilyenkor különösen fontos gondoskodni arról, hogy kellő mennyiségű antioxidánshoz jusson szervezetünk. 

hirdetés

Hogyan pótolhatjuk, ha kevés van szervezetünkben? 
Nyaranta éljünk a lehetőséggel, és fogyasszunk piros húsú gyümölcsöket, például szedret, málnát, cseresznyét, földi epret. Szintén gazdag antioxidánsokban a szőlő, a kakaó, a zöld tea vagy a fekete áfonya.  

A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, és leggazdagabb forrása az ellagsavnak (ez a vegyület antioxidáns tulajdonsága mellett a sejtburjánzás ellen is hat: gátolja egyes daganatok növekedését). Polifenol-tartalma magas, emellett kimutatták, hogy a gyümölcs levének szabadgyökmegkötő képessége a legjobbak közé tartozik.

Papp György


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Íme 5 pofonegyszerű tipp a januári életmódváltáshoz Gyógyhír Magazin

Vasban gazdag táplálékok növelik az energiaszintet Gyógyhír Magazin

A magnéziumhiány: nehezen ismerhető fel Gyógyhír Magazin

Harcoljunk az öregedés ellen! Gyógyhír Magazin

Jód: barát vagy ellenség pajzsmirigyzavar esetén? Gyógyhír Magazin

A csontok és ízületek egészségét fokozó kovaföld Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája