• 2025. április 24., csütörtök

Ez az étrend segíthet epepanaszok esetén


2025.01.01

Magyarországon az étkezési szokások kedveznek az epekőképződésnek. Megelőzésében segíthet a rendszeres, kiegyensúlyozott, rostdús táplálkozás és a megfelelő folyadékpótlás. Következetes diétával a már kialakult panaszok is jó eséllyel enyhülnek.



Az epe nem más, mint a zsírbontást végző emésztőnedv. A májsejtekben termelődik, majd az epehólyagvezetéken jut az epehólyagba, ahol raktározódik. Étkezéskor innen ürül a vékonybélbe, ahol feladatát ellátja. A táplálék zsiradéktartalma indítja be az epehólyag összehúzódását és kiürülését, kis mértékben a fehérjék is hatással vannak a folyamatra. Ez epekövesség esetén jár fájdalommal, vagy akkor, ha az epehólyag vagy az epeutak gyulladásban vannak.

Az epekő az epe alkotórészeinek kicsapódásával alakulhat ki az epehólyagban. Ezt elősegíti a rendszertelen táplálkozás: ha az étkezések között hosszú idő telik el, az epe nem ürül folyamatosan, így nagyobb eséllyel sűrűsödik be, ami kicsapódáshoz vezethet. 
Kockázatát növeli az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a kösz-vény. Mivel a táplálék mennyisége és összetétele befolyásolja az epe alkotórészeinek arányát, megfelelő étrenddel csökkenthető az epekőképződés esélye. Az egyéni tűrőképesség megfigyeléséhez érdemes étkezési naplót vezetni, így kizárhatjuk a panaszt okozó ételeket.

Ami segíthet:

  • rendszeres étkezés
  • rostdús táplálkozás
  • rendszeres folyadékpótlás

Amit kerülni kell: 

  • zsiradékban gazdag táplálkozás 
  • túlzott táplálékbevitel
  • túl sok cukorfogyasztás 
  • túlzott fehérjefogyasztás
  • erősen fűszeres, csípős, füstölt ételek
  • stressz 

hirdetés

Táplálkozás panaszmentes időszakban:

  • A gabonafélék közül szinte minden fogyasztható. Ugyanez vonatkozik a kenyérfélékre, bátran válogathatunk a félbarna-, barna- és rozskenyerek közül. A magvas termékek általában nem jó hatásúak. 
  • A zsiradék lehet vaj, sertészsír vagy olaj – a lényeg, hogy a napi zsírbevitel ne haladja meg az 50 grammot. A bő zsiradékban sütött ételek nem ajánlottak. 
  • A tej és a tejtermékek közül a zsírszegény változatokat válasszuk. A natúr kefir és a joghurt általában nem okoznak panaszt. Nem ajánlottak az ömlesztett, füstölt, magas zsírtartalmú sajtok. A tejszínt mellőzzük, tejfölből 12%-osat használjunk.
  • A tojás zsiradékkal készítve panaszt okozhat, inkább főzve fogyasszuk.
  • A húsok közül a szárnyasok bőr nélkül, a sovány sertés- és marhahúsok, illetve a halak – zsírszegényen készítve –beilleszthetők az étrendbe. 
  • Felvágottakból is válasszuk az alacsony zsírtartalmúakat. A füstölt és fűszeres felvágottak, szalámifélék, szalonna, töpörtyű, disznósajt kerülendők.
  • A zöldségek közül panaszt okozhat a káposzta, kelkáposzta, karfiol, karalábé, zeller, paprika, paradicsom, uborka, retek, fokhagyma, vöröshagyma, torma, petrezselyemzöld, rebarbara. Puffasztó hatásukat forrázással, fedő nélküli főzéssel, besózással és a keletkezett lé leöntésével csökkenthetjük. A zöldfűszerek, főleg a szárítottak általában jó hatásúak. A száraz hüvelyeseket puffasztó hatásuk miatt hagyjuk ki az étrendből. 
  •  A gyümölcsök esetében figyeljük meg, mire vagyunk érzékenyek. Ami magában panaszt okoz, azt próbáljuk ki hámozva, szeletelve, reszelve vagy párolva. Az apró magvas gyümölcsöket érdemes kerülni. 

Szerdahelyi Krisztina 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A jobb felhasi fájdalom epehólyag problémára is utalhat Gyógyhír Magazin

Egyre kevesebb sebészeti eset van, amit nem lehet megoldani apró metszéseke... Gyógyhír Magazin

Hatásosan a hasi panaszok ellen Gyógyhír Magazin

Ne legyen epés! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája