

Szervezetünkben ötféle ér biztosítja a vér keringését: az artériák, arteriolák, kapillárisok, venulák és vénák. Funkciójuk eltérő. A kapillárisok feladata például, hogy a nagyobb és kisebb verőerekből (artériák és arteriolák) érkező vért a szövetekhez juttassák, míg a kisebb és nagyobb gyűjtőerek (venulák és vénák) szállítják a vért vissza a szívhez. Ereink egészségének megőrzéséért megfelelő étkezéssel is sokat tehetünk.
Az talán mindenki előtt közismert, hogy a C-vitamin izolálása Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik. Azzal viszont talán kevesebben vannak tisztában, hogy a később Nobel-díjjal jutalmazott professzor nevéhez fűződik az úgynevezett flavonoidok 1930-as felfedezése is. És hogy mik is pontosan a flavonoidok? Olyan vegyületcsoportról beszélünk, melynek érvédő hatását már Szent-Györgyi és munkatársai is felismerték, és melynek egyes tagjait (ilyenek a rutin, a diozmin, a heszperidin) a mai napig felhasználja a gyógyászat e tulajdonságuk, illetve további számos kedvező hatásuk miatt. És hogy melyek ezek?
A flavonoidok kedvező hatásai
A vegyületcsoport előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy segítenek szabályozni sejtjeink aktivitását, és leküzdik a szabad gyököket, amelyek az úgynevezett oxidatív stresszért felelősek. Egyszerűbben fogalmazva: elősegítik szervezetünk hatékonyabb működését. E vegyületek erős antioxidáns hatásukról is ismertek, vagyis szerepet játszanak a testünkbe jutó, potenciálisan káros molekulák leküzdésében. Ilyen flavonoidokat tartalmaz egyebek mellett a fekete csokoládé, a hüvelyesek, valamint számos gyümölcs és zöldség. (Lásd erről keretes anyagainkat is.)Szintén hasznosak a flavonoidok a gyulladásos reakció leküzdésében, az ezen állapottal járó tünetek enyhítésében.
Zöldségek és fűszernövények
Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma több tudományos kutatás alapján közzétett egy listát, amely a főzési alapanyagként használt növényeket flavonoidtartalmuk alapján rangsorolja. Az összeállítás 1-től 5-ig értékeli a fenti szempontból a különböző zöldségeket, külön pontozva az egyes flavonoidfélék (flavonolok, flavonok stb.) bennük lévő mennyiségét. Az összeállítás szerint különösen magas flavonoidtartalommal rendelkeznek az alábbi, a magyar konyhában is használt alapanyagok. A zöldségfélék közül: brokkoli, kelkáposzta, vöröshagyma, erős paprika, újhagyma, spenót, karórépa. A fűszernövények, ehető levél- és gyökérfélék közül: kapormag, sóska, korianderlevél, kakukkfű, tárkony, lestyán.
Flavanolok
A flavonoidoknak több csoportja létezik, melyeknek élettani hatása is eltér némileg. A flavanolok főként antioxidáns hatásukról, illetve a szív- és érrendszeri betegségek tünetei enyhítésében játszott szerepükről ismertek. Flavonolokban gazdag élelmiszerek többek között a szőlő, vörösbor, tea, bogyós gyümölcsök, mogyoróhagyma.
Igazoltan hatékonyak magas vérnyomás ellen
Témánk szempontjából különösen fontos, hogy a flavonoidok igazoltan hatékonyak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. Így ha olyan élelmiszerek szerepelnek étrendünkben, amelyek gazdagok ezekben a vegyületekben, azzal küzdhetünk a magas vérnyomás ellen. (Egy 2015-ös tanulmány a flavonoidok legalább öt altípusáról mutatta ki, hogy csökkentik a vérnyomást. Az írást az USA-beli, tekintélyes Biotechnológiai Információk Nemzeti Központja [National Center for Biotechnology Information; NBCI] is átvette. Angolul az interneten itt olvasható: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
pubmed/26491142)
Csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát
Egy másik, a Journal of Translational Medicine című szaklapban közzétett írás pedig azt bizonyítja, hogy a teában, kávéban és a szójában található flavonoidok csökkenthetik a szívroham vagy agyvérzés kockázatát.
Végül érdemes tudni, hogy a flavonoidokat gyógyhatású, igazoltan érvédő tulajdonságú készítmények összetevőiként is alkalmazzák különböző érrendszeri panaszok kezelésére. Ilyenek az aranyeres problémák, vagy a visszeresség. Utóbbi jellemző tünetei a fáradt, fájó láb, az úgynevezett nehézláb-érzés, a láb feszülése, duzzadása, az éjszakánként jelentkező lábszárgörcs stb. A nekünk megfelelő termék kiválasztásához kérjük háziorvosunk vagy gyógyszerészünk segítségét.