• 2025. december 16., kedd

Puffad? Ég a gyomra? Rossz az emésztése?


2025.06.26

Egyre több embert érint a rossz emésztés, vagyis dyspepsia, ami kellemetlen tüneteivel az életvitel jelentős romlását eredményezi. A felnőtt lakosság mintegy 40 százaléka (!) szenved rendszeresen tőle.



A rossz emésztés következtében felléphet gyomorégés, nyelési zavar, gyomortáji fájdalom, puffadás, böfögés, émelygés, hányás, hányinger, felhasi feszülés, rossz közérzet, valamint korai teltségérzet. Az is előfordulhat, hogy egy korábban teljesen átlagos adag ételt nem tud már elfogyasztani. Érdemes utána járni, hogy nem szenved-e valamilyen ételintoleranciától. Könnyen lehet, hogy tejfehérje-, tejcukor- vagy gluténérzékeny, és ez esetben speciális diétával tünetmentessé válhat. Azonban leggyakrabban a rendszertelen és nem megfelelő étkezés áll a háttérben. 

A pre- és probiotikumok segíthetnek
Az emberi szervezet és immunrendszerünk működésének elengedhetetlen feltétele az egészséges bélflóra, amit az emésztőrendszerben élő több ezer mikroorganizmus alkot. A tápcsatorna betegségei és az emésztőrendszeri panaszok általában a bélflóra sérülését is magukkal vonják. Amennyiben a normál egyensúly felbomlik, a szervezet kórokozókkal szembeni védekezőképessége is gyengül. Ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő pre- és probiotikum-bevitelről. 

A probiotikumok előnyös irányba változtatják meg a bélflóra összetételét, segítik a bélhám barrierfunkcióját, erősítik az immunrendszert, részt vesznek a szervezet számára emészthetetlen anyagok lebontásában, valamint a karcinogén anyagok béllumenből való eltávolításában. Számos vitamint szintetizálnak, mint például tiamint, folsavat, cyanocobalamint, piridoxint és K-vitamint. Természetes forrásból pótolhatjuk rendszeres joghurt vagy savanyú káposzta fogyasztásával. Ha ez nem elegendő, étrendkiegészítővel is hatékonyan helyre tudjuk állítani a bélflóránkat.

Étkezzünk naponta ötször kis adagokban, fogyasszunk legalább napi 400 g zöldséget és gyümölcsöt. Igyekezzünk kerülni a puffasztó hüvelyeseket, a káposztaféléket, a brokkolit és a karfiolt valamint a nagyon savas gyümölcsöket, mint a citrom és a paradicsom. A rendszeres mozgás is gyorsítja az anyagcserét és segíti az emésztést. Keressünk egy hatékony módszert a stresszoldásra is, ugyanis a feszültség is gyomorégéshez vezethet.

dr. Zahorán Éva
szakgyógyszerész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Melyek a gyakori puffadás okai? Gyógyhír Magazin

Gyomorégéstől a vastagbélrákig: a férfiak leggyakoribb emésztési gondjai Gyógyhír Magazin

Egyre fiatalabbaknál jelentkezik a végbélrák Gyógyhír Magazin

Ne vedd félvállról a puffadást! Így jelzi a tested, ha baj van Gyógyhír Magazin

Egészségesebb, ha növényi alapút választunk Gyógyhír Magazin

Hisztaminérzékenység: ezek a nyári ételek okozhatnak panaszokat Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
decemberi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája